fredag 23 december 2011

Inget CSN i december

Dagens citat i julkalendern - lucka 23:
"Jag är ensamstående mamma. Vi är väldigt isolerade för att vi inte har några släktingar. Vi firar julen ensamma, därför vill jag ge min dotter en extra fin julklapp och köpa en pippi-tröja. Det skulle göra henne glad att få. Vi ska fira en riktigt jul och göra roliga saker tillsammans. Jag får ingen studiebidrag i december månad.”

torsdag 22 december 2011

Vinterkläder, skor, fritidsaktiviteter

Dagens citat:
"Möjligheten att få vinterkläder, skor och kunna delta i fritidsaktiviteter med vänner skulle göra mina barn väldigt lyckliga. Det blir bra julklappar som varar länge. Min son känner sig utanför eftersom jag inte har möjlighet att ge honom detta.”

sms:a MAJ 50 till 72970 så skänker du 50 kr till Majblommans verksamhet.


onsdag 21 december 2011

Ständig brist på pengar blir tydligt i jul

Det är inte enbart brist på julklappar och något att göra på jullovet som är problemet för barn som lever i en fattig familj - det är att ständigt vara utanför eftersom det aldrig finns några marginaler. Men under julen blir det extra svårt på många sätt.

Dagens citat i Majblommans julkalender, lucka 21:

"Ett bidrag skulle innebära mycket, mycket för min pojk. Tex att vi kan fira en riktig jul tillsammans och att han skulle kunna lägga undan lite pengar till sportlovet och kanske åka någonstans inom Sverige och inte bara vara hemma.”

tisdag 20 december 2011

Öppna lucka 20

Läs dagens citat:
http://www.majblomman.se/Julkalender/Lucka-20/

Resa till familj i Dalarna

Gårdagens citat:
"Mina tvillingar är 7 år och har inte träffat sin storasyster på 2 år. Hon bor i Dalarna och nu ska hon döpa sitt barn (mitt barn-barn) efter julen. Det skulle vara så underbart om vi kunde åka och hälsa på dom i jul och stanna på dopet. Min ekonomi tillåter inte det så vi söker pengar till resa, julklappar och doppresent.”

måndag 19 december 2011

Dagens lucka - barns önskningar i en bister vardag

Läs dagens citat:
http://www.majblomman.se/Julkalender/Lucka-19/

Pappa i fängelse och funktoinshinder

Majblomman tar del av barns varierande behov:


"NN bor hemma med sin mamma, ensamstående sen -96. Pappa sitter i fängelse. Jag arbetar och vi försöker ha en bra situation. Vi ansöker om pengar för att han vill så gärna prova på att åka skidor. Han får följa med en kompis familj till Idre.”

"NN som är 10 år har autism. Hans mamma tar hand om honom. Hon tar på honom kläder och hon tvättar honom eftersom han inte kan göra det själv. Pengarna ska användas till kläder och julklappar.”

fredag 16 december 2011

Öpna lucka 16

Läs dagens citat i Majblommans julkalender:
http://www.majblomman.se/Julkalender/Lucka-16/

Saknar fritidsaktivieter -behöver göra något roligt

Gårdagens citat i Julkalendern:

"NN är autistisk och har utvecklingsstörning och adhd. Han kräver vuxenstöd hela tiden. Han har inte många kompisar eller fritidsaktiviteter. Vi söker till en vecka i fjällen för att få komma iväg till något helt annat. NN älskar djur och natur och vi skulle vilja ta honom med oss och försöka vandra och studera fåglar som han älskar. Eller resa till Skara eller Kolmården.”

torsdag 15 december 2011

Öppna lucka 15

Läs dagens citat:
http://www.majblomman.se/Julkalender/Lucka-15/

Det skulle göra min tös överlycklig

Gårdagens citat i lucka 14:
"Vi bor i ett dåligt område, min dotter har knappt kontakt med fadern han sitter i fängelse sen 2 år tillbaka. Vi lever på socialbidrag och får aldrig pengarna att räcka till. Pengarna skall användas till jazzdans, vinterkläder och julklappar. Detta skulle göra min tös överlycklig.”

onsdag 14 december 2011

Öppna lucka 14

Läs dagens citat från en bidragsansökan:
http://majblomman.se/Julkalender/Lucka-14/

Göra något roligt - lindra psykisk press


Gårdagens citat i lucka 13:
”Jag skulle vilja göra något roligt med barnen. Eftersom vi levt under psykisk press pga cancern, och gör ännu. Eventuellt åka till Järabacken och åka skidor?”

tisdag 13 december 2011

Öppna lucka 13

Läs dagens citat:
http://www.majblomman.se/Julkalender/Lucka-13/

Ishallen är öppen på jullovet

Gårdagens citat i lucka 12:

”Min son önskar sig skridskor i julklapp. Hans vänner ska åka skridskor här på jullovet för de har öppet i ishallen. Då kan han vara med och slipper sitta och titta på när de andra har skoj. Jag studerar och har jätteknapert och ingen som kan hjälpa mig.”

måndag 12 december 2011

söndag 11 december 2011

Öppna lucka 11 i Julkalendern

Läs dagens citat i Julkalendern
http://www.majblomman.se/Julkalender/Lucka-11/

Vill se ett stort leende från flickorna


Gårdagens citat i lucka 10:
”I år skulle jag vilja ge mina flickor en RIKTIG jul med RIKTIGA julklappar och se ett stort leende från dem, inte det påklistrade leendet med besviken blick. Alla kompisar frågar vad de fått i julklapp och i år vill jag att de ska vara stolta när de berättar.”

lördag 10 december 2011

Öppna lucka 10 i julkalendern

Läs dagens citat:
http://www.majblomman.se/Julkalender/Lucka-10/

Barnfattigdom = kan inte åka till mormor i Småland till jul


Gårdagens citat i lucka 9:

”Mina pojkar är fina och kämpar på med skolan och sköter sig. De har planer på att söka till universitetet efter gymnasiet. Jag blev varslad förra året och stämplar och jobbar som timmis när det går. Det är tufft och jag handlar mycket på second hand och vi lyckas klara oss bra. Men i jul skulle jag vilja köpa något fint till pojkarna i julklapp och åka till mormor och morfar. Det känns jobbigt att skriva men ni ska veta att mina pojkar är jättefina som andra barn.”

fredag 9 december 2011

Öppna lucka 9 i julkalendern

Läs dagens citat:
http://www.majblomman.se/Julkalender/Lucka-9/

Julen innebär extra kostnader


Gårdagens citat i lucka 8 i Majblommans julkalender:
”Vi har det knapert men är lyckliga och gör mycket roligt och billiga saker tillsammans. Men nu kommer julen med extra kostnader och jag vet inte hur jag ska få ihop det. Mina döttrar är jätteintresserade av djur och natur och vi brukar gå på Naturhistoriska museet och nu är deras dröm att få gå på Universeum och se levande djur, men det är dyrt. Det kostar 99 kr för barn och 160 kr för vuxen.”

torsdag 8 december 2011

Öppna lucka 8 i julkalendern

Läs dagens citat om fattiga barns behov i jul:
http://krymp.nu/dvj

Han behöver en glad upplevelse

Gårdagens citat i julkalendern:
”Våran son började i en ny skola i höstas och de andra barnen är taskiga och retar honom för att han alltid har samma kläder. Han har ont i huvet varje dag. Vi skulle kunna köpa lite fina kläder till honom i julklapp och göra något roligt tillsammans i familjen så han får en glad upplevelse.”

onsdag 7 december 2011

Öppna lucka 7 i Julkalendern

Läs dagens citat:
http://www.majblomman.se/Julkalender/Lucka-7/ 

Till farmor i Småland


Här är citatet i gårdagens lucka 6 i Majblommans julkalender
”Det skulle vara så roligt att åka till farmor i Småland över julen med våra flickor och hitta på äventyr. Vi har inte haft råd att åka dit på många år. Det skulle vara guld för barnen. ”

tisdag 6 december 2011

Öppna lucka 6 i julkalendern

Läs dagens citat och hjälp oss hjälpa.

Han önskar en köpt julklapp

Gårdagens citat i lucka 5 i Majblommans julkalender:

"Min son går i sjunde klass och jag är sjukpensionär sedan flera år. Min son skulle bli glad om vi kunde köpa lite nya kläder och skor, det är så känsligt för honom att inte få vara fin i skolan. Han skulle också bli glad för en köpt julklapp, en kickboard. Han är värd allt, min kärlek, åh om ni kunde hjälpa till! ”

måndag 5 december 2011

Öppna lucka 5 i Majblommans julkalender

Läs dagens citat och hjälp oss hjälpa här:

Fotbollsträning och varma vinterkläder

Under lucka 4 i går fanns detta citat:
”Jag är en ung mamma som studerar och lever på studielån och det blir inte möjligt att göra något extra för min son. Till julen skulle jag vilja ge honom medlemsavgiften till fotbollen, varma vinterkläder och någon rolig julklapp.”

söndag 4 december 2011

Öppna lucka 4 i Majblommans julkalender

Läs dagens citat och hjälp oss hjälpa fler barn här

Bävernylon-overall

Gårdagens citat i Majblommans julkalender:
”Jag går en utbildning och har lite pengar och kan tyvärr inte ge mina två pojkar så mycket. Pengarna som vi söker om ska gå till vinterkläder och kanske julklappar om det räcker. Jag skulle vilja ge mina båda barn bävernylon-overaller i julklapp.”

lördag 3 december 2011

Öppna lucka 3 i Majblommans julklender

Läs dagens citat och hjälp oss hjälpa fler barn här

Vill göra något roligt på jullovet

Bakom lucka 2 i Majblommans julkalender finns detta citat från en bidragsansökan:
”Min dotter har kommit ur rytmen på grund av en jobbig situation i skolan. Hon önskar att få göra något roligt i positiv riktning på jullovet med sina kompisar och glömma vardagen lite. Gå på bio, simma, bowla.”
SMS:a MAJ 25 till 72970 så skänker du 25 kr till Majblommans arbete för barn i Sverige.
Fler sätt att bidra: http://www.majblomman.se/Stod-Majblomman/

fredag 2 december 2011

Öppna lucka 2 i Majblommans Julkalender

Läs dagens citat och hjälp oss hjälpa fler barn här

Han säger inte att han önskar sig en dator - men jag vet.

I Majblommans Julkalender lucka 1 kunde man i går läsa:
”Min sons pappa dog i cancer för två år sedan. Det är sorgligt för honom och det blir tydligt när julen kommer. Han saknar sin pappa och jag har inte ekonomiska möjligheter att göra något fint i jul. Han önskar sig vinterstövlar i julklapp och jag vet att han också önskar sig en dator men det säger han inte till mig.”

torsdag 1 december 2011

Majblomman ger jul-glädje till många barn.


Många bidragsansökningar kommer till Majblommans lokalföreningar inför julen och jullovet. Vi har sparat en del av vårens insamling och försöker få dessa pengar att räcka till för så många barn som möjligt. Många får hjälp men inte alla.

Majblomman delar ut pengar till konkreta önskemål utifrån vad barn önskar. Det handlar om julklappar och roliga aktivieter på jullovet. 

Idag startar vi Majblommans Julkalender och vi kommer att ha lucköppning varje dag fram till julafton. Bakom varje lucka finns ett citat som tagit ur en bidragsansökan.

Öppna dagens lucka och läs dagens citat.





tisdag 11 oktober 2011

Fruktstund - nej tack, jag gillar inte frukt

Barn som lever i en ekonomiskt utsatt familj blir expert på undanflykter - eller överlevnadsstrategier som det är fråga om. "Jag behöver inte, vill inte ha, tycker inte om, jag ska göra något annat mycket roligare" .

Det är inte alls konstigt att de allra flesta människor inte känner till hur det är att leva i fattigdom i Sverige. Det är så oerhört skamligt att inte kunna ge sina barn det som anses normalt för de allra flesta. Ingen berättar om hur det är, barnen skyddar sina föräldrar och säger inte heller hur det är. Därför har Majblomman en viktig roll i att sprida kunskap och lyfta fram barnets perspektiv och barnets röst.

Det handlar inte bara om en frukt, eller en matsäck. Det handlar om att varje dag mötas av många situationer där barnet måste avstå för att de inte har råd. Skolan är barnets viktigaste arena, här ska de få utvecklas, få känna sig trygga och så småningom komma ut på arbetsmarknaden. Men många barn hänger inte med i skolan eftersom de inte har en dator, inga glasögon, de tvingas sjukskriva sig när det är utflykt för att de inte har en cykel och inte har råd med inträde och matsäck. 

I skolan florerar en mängd dolda avgifter, fruktstund är bara ett litet, lite exempel men alla dessa dolda avgifter tillsammans uppgår till stora belopp. Det är inte tillåtet enligt skollagen och lagens skrivning om kostnadsfrihet är till för att mildra barns ekonomiska utsatthet och ge alla lika förutsättningar i skolan.

Detta är frågor som Majblomman drivit sedan 2004 och kanske är det därför som en förälder nu vågar höja sin röst och ta steget att anmäla barnens skola. I våras kunde vi konstatera att de dolda avgifterna minskat tack vare enveten opinionsbildning. Men fortfarande finns det personal inom skolan som inte förstår betydelse av att skollagen innehåller dessa förbud. Jag är alldeles övertygad om att det beror på okunskap om barnens villkor i en ekonomiskt utsatt familj.

Det behövs mer kunskap som föder den empati som behövs för att barns rättigheter ska bevakas. Bläddra gärna i "En vanlig dag" som visar bidragsansökningar som kommer till Majblomman.

Bland fattigdomsforskare har Torbjörn Hjort visat i sin rapport Nödvändighetens pris att föräldrar försakar allt för sina barn och lever i en ständig oro över sin situation. En oro som även barnen är väl insatta i och känner.

Grattis till de föräldrar som vågar anmäla när skolan bryter mot lagen!

torsdag 7 juli 2011

Tack för alla svar om barns rätt till glasögon

Tack, alla partiföreträdare, för att ni tog er tid och svara på en fråga som är jätteviktig för alla barn med dålig syn. Särskilt viktig är frågan för barn som lever i en familj med knapp ekonomi. Majblomman menar att frågan om glasögon till barn under hela grunskoletiden är en viktig investering för barns framtid. Egentligen är alla överens om att det är rimligt att barn bör få glasögon på samma sätt som barn med nedsatt hörsel får en hörapparat. Men det råder en viss osäkerhet i hur frågan ska hanteras.
Majblomman menar att rätten till glasögon inte ska handla om föräldrars ekonomi, utan vara en självklar rätt till medicinsk behandling medan synen utvecklas och vid bestående synfel vara ett handikapphjälpmedel.

Ur Hälso- och sjukvårdslagen:
3 b § Landstinget skall erbjuda dem som är bosatta inom landstinget ......
1. habilitering och rehabilitering,
2. hjälpmedel för funktionshindrade
3. tolktjänst för vardagstolkning för barndomsdöva, dövblinda, vuxendöva och hörselskadade.


Vi tackar Rebecca Janby, 13 år för hennes strålande insats som Majblommans knattereporter - en insats som uppmärksammats av hennes journalistkollegor.


- Alla har svarat tydligt och bra på mina frågor. Jag förstod vad alla sa och jag hoppas det ska leda till att barn ska få rätt till glasögon, säger Rebecca.

Maria Larsson anser det vara självklart att barn ska få bidrag till glasögon för att klara skolan och partivännerna i landstingen jobbar hårt för att införa det överallt

Maria Larsson, vice partiordförande tog emot Rebecca för en intervju kl 18.00 i kväll.

Hälso- och sjukvårdslagen säger att barn med funktionshinder har rätt till hjälpmedel. Barn med hörselfel får en hörapparat men barn med synnedsättning får inte glasögon. Hur ska du kunna se till att lagen följs?

Svar: Alla barn som har dålig syn och behöver glasögon ska självklart få det. Det vet ju både du och jag att annars blir det omöjligt att följa med i skolan om man inte kan se vad som står på tavlan eller i böcker. Så det är en självklarhet. I många landsting får man ett bidrag till glasögon, men inte alla. Det tycker inte jag är bra utan alla landsting ska tillhandahålla det. Jag vet att i Stockholms landsting, där det inte finns ett sådant bidrag, där har mina partikamrater i Kristdemokraterna jobbat hårt för att det ska finnas. För oss är det självklart att man ska få ett bidrag. Barn växer fort och synen kan förändras ganska ofta under en uppväxt. Då måste man ha nya glasögon för att kunna se bra.

Vad kan du säga till dina partivänner i landstingen.
Svar: Vi är överens överallt eftersom Kristdemokraterna har arbetat hårt för detta. VI tycker att barn ska ha ett glasögonbidrag oavsett var de bor i Sverige.

Håkan Juholt lovar att titta på om glasögon ska bli en rättighet och säger till sina landstingsvänner: Skärp er!

Rebecca fick en intervju med Håkan Juholt i samband med ett seminarium på Hamnplan.

Hälso- och sjukvårdslagen säger att barn med funktionshinder har rätt till hjälpmedel. Barn med hörselfel får en hörapparat men barn med synnedsättning får inte glasögon. Hur ska du kunna se till att lagen följs?

Svar: Först och främst är det viktigt att se till att färre barn tvingas leva i fattiga familjer. Då måste man börja med att fler föräldrar får jobb, vi ska ta bort olika avgifter, vi ska se till att de som är sjuka eller arbetslösa inte behöver vara fattiga. Sedan tycker jag att det mycket väl kan vara så att glasögon kan bli en rättighet för barn. Jag ska kolla på det, men jag kan inget lova.

Vad kan du säga till dina partivänner i landstingen.
Svar: Skärp er!

Maud Olofsson vill att barn ska få hjälpmedel som behöver det och att entreprenörer kan hjälpa till

I samband med Centerpartiets pressträff på Hotell Wisby fick Rebecca en intervju med Maud Olofsson.

Hälso- och sjukvårdslagen säger att barn med funktionshinder har rätt till hjälpmedel. Barn med hörselfel får en hörapparat men barn med synnedsättning får inte glasögon. Hur ska du kunna se till att lagen följs.

Svar: Det var en svår fråga. Det ser lite olika ut i olika landsting men jag tycker att barn är viktiga och då ska man också se till att barn får de hjälpmedel som de behöver.

Vad kan du säga till dina partivänner i landstingen.
Svar: Jag tycker man ska se lika på hörapparat och glasögon. Jag tycker det också är viktigt att säga en annan sak och det är att det skulle kunna vara fler entreprenörer som skulle kunna hjälpa till med detta. Ofta är det långa väntetider för att få en hörapparat och glasögon. Man ska också se till att prioritera barnen, att höra och se ger barnen möjlighet att vara med i samhället.

onsdag 6 juli 2011

Jan Björklund menar att lagar ska följas annars ska man anmäla till tillsynsmyndigheten.


I samband med Folkpartiets pressträff på Strand hotell fick Rebecca en intervju med Jan Björklund.


1) Hälso- och sjukvårdslagen säger att barn med funktionshinder har rätt till hjälpmedel men barn med synnedsättning får inte glasögon på samma sätt som barn med hörselnedsättning får en hörapparat. Hur ska du kunna se till att lagen följs.

Svar: Jag kan inte den lagen i detalj, men jag tittar gärna på den frågan. Men vi ska ändå ha klart för oss att om barn har knappa möjligheter så beror det ändå på att föräldrarna inte har tillräckliga inkomster. Det viktigaste är därför att alla föräldrar får jobb.

2) Även skollagen säger att barn har rätt till hjälpmedel för att kunna tillgodogöra sig undervisningen. Hur ska du kunna se till att denna lag följs?

Svar: Lagen ska följas och om det är någon som inte följer lager ska man anmäla det till Skolinspektionen så kommer det att granskas. Lagen ska naturligtvis följas.

3) Vad kan du säga till dina partivänner i landstingen.

Svar: Att lagar som finns måste respekteras och följas.

Lars Ohly vill stifta ny lag som ger barn rätt till glasögon under grundskoletiden.

I morse träffade Rebecca Lars Ohl på biblioteket i Visby för en intervju.

1) Hälso- och sjukvårdslagen säger att barn med funktionshinder har rätt till hjälpmedel men barn med synnedsättning får inte glasögon på samma sätt som barn med hörselnedsättning får en hörapparat. Hur ska du kunna se till att lagen följs?
Svar: Idag får barn glasögon ibland om de bor i rätt landsting och jag tycker att vi ska stifta en lag som säger att alla barn upp till 15 år ska få gratis glasögon. Då räcker de tills att de gått ut 9:an, eller så länge man är skolpliktig. Det är orimligt att barn som går i skolan inte får möjlighet att plugga och faktiskt lära sig det de behöver för att sedan kunna få ett jobb.


2) Vad kan du säga till dina partivänner i landstingen.
Svar: Så länge vi inte har en lag, tycker jag att vi ska jobba för att barnen ska få glasögon.

måndag 4 juli 2011

Fredrik Reinfeldt vill visa respekt för landstingens självbestämmande, men uppmanar till ansvar


Klockan 15:30 i anslutning till Nya Moderaternas pressträff, fick Rebecca intervjua Fredrik Reinfeldt.

Vad kan du som statsminister göra för att landstingen ska följa hälso- och sjukvårdslagen, så att barn med synnedsätning får glasögon på samma sätt som barn med hörselnedsättning får en hörapparat?
Svar: Det görs lite olika bedömningar i de olika landstingen om vilken typ av stöd man kan få när barn har nedsatt syn. Jag tycker det är viktigt att arbeta för att barnens föräldrar ska få förstärkta resurser, huvudsakligen genom att de får jobb eller att man riktar träffsäkra stöd till barn i ekonomiskt utsatta familjer så att de får större möjlighet att få råd med glasögon, för den händelse landstinget inte ger det stöd.

Vad vill du säga till dina dina partikollegor i landstingen?

Svar: Vi försöker visa respekt för att vi har självbestämmande på olika nivåer i Sverige. Det är en fråga som bedöms av de som har ansvar i regioner och landsting. Dom måste ta ansvar för de löften eller ekonomi de har. Frågan är befogad utifrån hur vår regeringspolitik kan förstärka att barn får växa upp under trygga ekonomiska förhållanden. Jag kommer i kväll i mitt tal att berätta hur vi ser att världen trycker tillbaks fattigdomen, det har också skett i Sverige. Men det gör inte att vi inte har kvar familjer som lever med små ekonomiska marginaler. Därför ska jobben bli fler och de stöd som träffsäkert når fram till barnfamiljer med små ekonomiska marginaler.

Fridolin tycker det är märkligt att barn inte får glasögon - barns behov ska styra, inte föräldrarnas plånbok

Rebecca intervjuade Gustav Fridolin idag kl 12:20. Sveriges riksdag har instiftat hälso- och sjukvårdslagen som bland annat säger att landstingen ska erbjuda hjälpmedel till funktionshindrade. Barn med hörselnedsättning får hörhjälpmedel medan barn med nedsatt syn inte får synhjälpmedel.

Vad kan du göra för att landstingen ska följa lagen och tolka den utifrån barnets bästa?
Svar: Jag är lika oförstående som du, jag tycker det är jättemärkligt att barn inte får glasögon. Det är en investering för barnet men också en investering för hela samhället om alla barn kan se vad som skrivs på tavlan i klassrummet och kunna klara av skolan.

Jag tycker att staten ska sätta sig ned med Sveriges landsting och göra upp om att barn där familjen inte har råd, det ska vi betala tillsammans så att alla barn har rätt till glasögon.

Vad kan du säga till dina kollegor i landstingen?
Svar: Jag ska säga att detta är en mycket viktig fråga och det kräver en samordning så att det inte bara blir så att barn i det ena landstinget får och inte får i ett annat landsting. Vi måste gemensamt göra upp över hela Sverige att barn ska får glasögon om man behöver det. Det ska vara barnets behov som avgör och inte föräldrarnas plånbok.

torsdag 30 juni 2011

Följ Rebecca Janby, 13 år när hon intervjuar partiledare om barnfattigdom

För det åttonde året i rad har Majblomman en knattereporter som intervjuar partiledare. I år är det Rebecca Janby, 13 år som är ett röströr för alla fattiga barn som bor i Sverige. Hon intervjuar partiledare om de frågor som barn anser vara mycket viktiga för att mildra den omedelbara negativa effekten av att familjens pengar inte räcker.
Det handlar om att slopa dolda avgifter i skolan, att barn behöver kostnadfria glasögon under sin skoltid och att kommunerna måste ta ansvar för barnen även under sommarlovet.

onsdag 29 juni 2011

Med barnfattigdom i fokus i Almedalen

Det är strålande att barnfattigdomen i Sverige har hamnat högt upp på den politiska agendan. Men allra mest har det handlat om siffror, definitioner, jobb eller bidrag till föräldrar. Det är alldeles nödvändiga diskussioner men det kommer att ta tid att fatta de rätta besluten och genomföra dem.
        Men väldigt lite har diskussionerna handlat om barns omedelbara behov. Majblomman menar att det är relevant att använda ordet "barnfattigdom" eftersom det handlar om barns upplevelser på deras egna arenor. Skolan är den viktigaste. Alla riksdagspartier är eniga om att Sverige ska ha en kompensatorisk skola, därför finns en skollag som säger att skolan ska vara kostnadsfri för eleverna. Skollagen säger också att barn har rätt till omsorg även på skollov. Hälso- och sjukvårdslagen säger att barn ska få de hjälpmedel de behöver. Socialtjänstlagen reglerar också barnets bästa utöver riksnormen.  Det är bland annat dessa lagar som ska mildra effekten för barn när familjen är utsatt.
        Det är en besvärande djup klyfta mellan politikens intentioner och den verklighet många barn möter. Endast 10 av Sveriges kommuner har en plan för bekämpning av barnfattigdom.
Majblommans seminarium i Almedalen lyfter vi upp dessa frågor. Per-Olof Hallin presenterar Västra Götalandsmodellen som går ut på att inkludera sociala risker i samhällets risk- och sårbarhetsanalyser. Lotta Gröning reflektera över om politiker kommer att kunna utrota barnfattigdomen och vad de i så fall behöver göra. Årets Bästa Barnkommner är på plats och presenterar goda exempel.

onsdag 20 april 2011

Annonskampanj om barns villkor i en fattig familj














Årets annonser är några exempel av alla de tio tusetals bidragsansökningar vi får till Majblomman varje år. De flesta är sådant som Majblomman beviljar direkt utan att driva opinion kring behovet. Det är sådana omedelbara behov som som alltid har funnits och kommer att finnas. Man vill ordna ett barnkalas och köpa en present eller åka på sommarläger. Några behov anser vi vara frågor för den allmänna välfärden till barn. Det handlar om att skolbarn måste få kostnadsfria glasögon och skolan ska vara kostnadsfri och följa skollagen.

Här kan ni se alla annonser:

torsdag 14 april 2011

Äntligen PPEMIÄR för Majblommans insamling

Här kommer 500 barn till biografen Sergel till premiären i Stockholm med sin väskor fulla med majblommor. Mer, pocorn och en stor majblomma på pinne fick de i entrén.



 Hela salongen var full med glada och förväntansfulla barn!

 En presentation av vad Majblomman gör så att alla kan känna att det är ett viktigt uppdrag att sälja majblommor. Resten av året används pengarna till stöd för barn som lever i en ekonomiskt utsatt familj.
 Barnminister Maria Larsson köper de första blommorna i Stockholm. Hon köper till hela regeringen!
 Och håller tal till barnen
 Showgruppen ICE underhåller och är konferencierer.

 När barnen kutar ut på Hötorget för att sälja majblommor träffar de ingen mindre än Tommy Körberg med fru Ann-Charlotte som så klart köper var sin majblomma.
 Och fler stannar upp och köper
Tack till alla och lycka till med årets insamling som kommer att göra det möjligt för Majblommans lokalföreingar att hjälpa allt fler barn som behöver lite extra hjälp.

onsdag 13 april 2011

Drottningen köper de allra första majblommorna

Klockan 13:45 idag fick Adam Sundell och Alice Nilsson klass 5 på Maltesholmsskolan äran att sälja de första majblommorna till Drottning Silvia. Drottningen köpte majblommor till hela sin familj och berättade för Adam och Alice att varje år sätter hon den stora klisterdekalen på sin fickkalender och tänker på Majblomman varje dag.


Jag lämnade över Majblommans studiematerial med en film där barn berättar om hur det är när familjen inte har råd att betala för utflykter i skolan eller köpa glasögon. Drottningen intresserade sig för informationen om att barn med synedsättning inte får glasögon på samma sätt som barn med hörselnedsättning får en hörapparat.

Flera landstingspolitiker har tagit tag i frågan och motionerat om fria glasögon till barn.

söndag 10 april 2011

Peter Apelgren skapare av årets Majblommeaffisch

Med bara några dagar kvar till premiären för Majblommans insamling lanserar riksförbundet idag årets affisch som skapats av komikern, skådespelaren och konstnären Peter Apelgren. I över hundra år har många av landets mest kända konstnärer fått det prestigefyllda uppdraget att göra en affisch för Majblomman.


Majblommans Riksförbund står bakom en unik samling affischer. Ända sedan 1907 har man utan avbrott tagit fram en affisch inför insamlingskampanjen. I över hundra år har många kända konstnärer fått uppdraget att göra en affisch för Majblomman. Några av dem är Carl Larsson 1912, Lennart Jirlow 1987 och på senare år Lena Andersson, Lasse Åberg, Caroline af Ugglas samt förra året Ernst Billgren. I år gick det prestigefyllda uppdraget att göra en affisch för Majblomman till Peter Apelgren, känd komiker, skådespelare och konstnär

- Vi är oerhört glada över att Peter Apelgren ville göra årets affisch. Han är en härlig person och hans bild kommer säkert att uppskattas av alla som ser affischen.
När Peter Apelgren fick frågan om han ville göra årets affisch svarade han: ”Gärna, vilket hedersuppdrag. Jag köper alltid en massa blommor och har även sparat dem i alla år”.

Premiär för årets försäljning av Majblomman är den 14 april. Förra årets samlade barn in cirka 50 miljoner kronor under loppet av två veckor. Målet är att årets insamling ska överstiga det beloppet. Insamlingen gör att ännu fler barn i ekonomiskt utsatta familjer kan få bidrag till glasögon, cykel, möjlighet att delta på sommarläger eller något annat som barn behöver för att kunna dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden. Majblomman delar även ut cirka 5 miljoner kronor till skolor i Sverige.

onsdag 16 februari 2011

Har barnfattigdom med partipolitik att göra?

Barnfattigdom handlar inte alltid om partipolitik. Det handlar om vuxna beslutsfattares okunskap om villkoren för barn som växer upp i en fattig familj. De finns överallt i alla partier, bland personal inom barnomsorg, skolan, fritidsverksamheten, socialtjänsten, mm. Majblomman arbetar medvetet med att sprida denna kunskap. Eftersom vi tar emot ca 50.000 brev årligen från familjer i Sverige har vi ett starkt mandat och en skyldighet att berätta hur det är. Det är familjer som lever i en vardagens vanmakt med oro och rädsla för att pengarna inte ska räcka. Och de gör allt för att det inte ska märkas och berättar inte hur det är. Inte så konstigt då att kunskapen därför är dålig hos så många.

Titta på denna film, här är några barn "röströr" för vad tio tusentals barn upplever.

Det handlar om att se barnets perspektiv och se till att alla barn inkluderas. Barn är helt värnlösa och beroende av vuxna. Det tar tid att se till att alla föräldrar får jobb och att stödet till föräldrar når ut. Barns behov är omedelbara.

Filmen ingår i det studiematerial som Majblomman delar ut kostnadsfritt till Sveriges grundskolor. Här finns också en lärarhandledning med fakta och tips till övningar. Majblomman genomför också "barnfattigdomsdagar" i kommuner. Tidigare deltagare upplever de positiva och är tacksamma för att man fått upp ögonen för barns upplevelser. Kontakta oss för mer information.

onsdag 9 februari 2011

Barnfattigdom handlar inte om siffror. Det handlar om en verklighet av att alltid vara utanför.

Majblomman ser barnet bakom varje siffra, varje barns berättelse om hur det blir när de alltid måste avstå från sådant som kostar pengar. Det handlar inte om enstaka tillfällen då barn inte har råd utan om den samlade effekten av att aldrig ha råd och alltid vara utanför. De barn som Majblomman har kontakt med söker pengar för det mest basala för att klara sin vardag i skolan: glasögon, utflykter, friluftsdagen, simundervisning, dator. Och på fritiden kan det handla om bidrag till en cykel, barnkalas, medlemsavgift i fotbollsklubben, sommarläger, julklappar. De växer upp i familjer som saknar pengar, ofta till följd av en rad andra problem.

Vi undrar hur många av de barn som går ut 9:an utan godkända betyg är de som tappat tron på sig själva när de inte kunde hänga med i skolan för de saknade glasögon eller inte hade råd att delta i undervisning som kostade pengar eller att all energin gick åt för att dölja sin familjesituation inför kompisar och lärare?

Trots alla arbetsmarknadspolitiska åtgärder, kommer det alltid att finnas barn vars föräldrar inte klarar sin försörjning. Då övergår ansvaret till samhället, enligt Barnkonventionen. Och samhället är alla; politiker, tjänstemän, frivilligorganisationer, medmänniksor. Att lösa problemen för dessa barn handlar inte bara om ekonomiska resurser utan allra mest om ökad kunskap om barnets perspektiv och en attitydförändring hos alla som arbetar med barn eller tar beslut som påverkar barns villkor.

Majblomman driver frågor för att mildra effekten av att familjen saknar pengar:
- Vidareutbilda all skolpersonal, så att de förstår barnets perspektiv på att leva i en fattig familj.
- Slopa alla dolda avgifter i skolan.
- Ge barn glasögon under hela sin skoltid på samma sätt som barn får en hörapparat.
- Stäng inte ned samhällets service till barn under alla 16 veckor som barnen är lediga från skolan.

Det tar tid att förändra politiker och tjänstemäns attityder och beslut. Att hjälpa genom direkta bidrag går fort. Därför arbetar Majblomman parallellt på båda plan.

söndag 30 januari 2011

Barns psyksiska ohälsa, konferens 1 - 2 februari i Stockholm

Den 1 - 2 februari arrangeras den mycket angelägna konferensen "Barns psykiska (O)hälsa" i Stockholm.
Sveriges kommuner och Landsting, Socialstyrelsen samt Statens Folkhälsoinstitut sammarrangerar en konferens för dig som arbetar med och för barn och unga som har, eller riskerar att få, psykisk ohälsa.
Här finns det detaljerade programmet.

Den 2 februari kl 10.10 i Spår A Skola, kommer jag att berätta om alla de 10-tusentals brev som kommer till Majblomman och är grunden i våra rapporter om barnfattigdom. De beskriver de effekter för barns psykiska hälsa som ständig rädsla och oro över att få pengar att räcka till. Det utanförskap som innebär att barnen inte kan dela gemenskap med sina kamrater i skolan och på fritiden. Allra värst är utanförskapet i skolan. Hur många av de elever som inte når godkända betyg i 9:an är också de barn som inte kunde hänga med i undervisnignen för att de inte fick glasögon, eller inte hade råd att delta i aktiviteter som kostade pengar?

Jag kommer också att beskriva goda exempel och hur enkelt det kan vara att stödja dessa barn genom ökad kunskap bland vuxna i skolan.

Väl mött till en viktig konferens!

tisdag 25 januari 2011

Den hemlige miljonären -lever ett fattigliv

Idag startar "Den hemlige miljonären" i Sverige på kanal5. Vi får se samhällets baksida som vi helst inte vill se. Tre svenska miljonärer ska byta lyxvåning mot härbärge, vilket förändrar deras syn på sina medmänniskor för resten av livet.


Det är samma känsla man får när man läser de bidragsansökningar som kommer till Majblomman. Man tror inte det är sant, men det är en viktig kunskap som ökar empati, förståelse och förändringsvilja. Det är viktigt att vi får se och höra hur det är för allt för många människor i Sverige. Det är heller inte otänkbart att själv hamna i en svår ekonomisk situation t.ex. till följd av sjukdom.

För att få försörjningsstöd får man inte äga någonting, man ska ha nått den absoluta botten först.

Riksnormen för försörjningsstöd (socialbidrag) är 3.600 kr per månad och ensamstående. Har man ett barn mellan 7-10 år får man ytterligare 2.100 kr. Det riksnormen ska räcka till räknades ut 1989 och har indexhöjts genom åren. Men på den tiden fanns inte mobiltelefoner och datorer som självklara arbetsredskap. Dator ingår inte i riksnormen.

Guldbaggegalan premierar filmer om barnfattigdom och social utestängning

Filmen har en viktig plats i samhället. En stor del av vår kunskap om världen, människan, kulturen och samhället kommer från film. Vid Guldbaggegalan premierades Sebbe och Svingalängorna som beskriver barn som växer upp i socialt utsatta familjer som leder till socialt utanförskap.

Filmerna visar den verklighet som Majblomman ser dagligen. Majblomman kan vara ljusglimten i barnens vardag genom att någon vuxen ser och förstår barnets eget behov. Ett bidrag till en cykel, glasögon, medlemsavgift i idrottsföreningen eller sommarlovskul, kan öppna barnets möjlighet att delta i gemenskapen i skolan och på fritiden. Utöver de direkta bidragen till barn arbetar Majblomman med att driva frågor gentemot politiker och tjänstemän om att barn ska få glasögon under sin skoltid, stoppa dolda avgifter i skolan och att barn erbjuds bra sommarlovsaktiviteter.

Majblommans färg är lanserad nu för att du ska börja förbereda dig på fylla fickorna med kontanter så att du kan köpa majblommor i april. Säg Ja tack, när du får frågan om att köpa majblomor, så ger du de små majblommesäljarna en bekräftelse på att de gör en viktig insats och att fler barn en ljusglimt i vardagen.

torsdag 20 januari 2011

Årets majblomma är lanserad - för att bekämpa barnfattigdom i Sverige

Vid en ceremoni i Göteborg idag avtäcktes årets majblomma i rosa och grönt. Majblommans färg tas fram av barn som skapar färgkombinationer på Majblommans hemsida. Förra året kom mer än 4000 förslag in. Därefter gör Svenska Moderådet ett urval som ligger i linje med vårens modefärger. Slutligen bestämmer barnen genom omröstning.

Lotta Ahlvar som är VD för Svenska Moderådet menar att årets färgkombination har skön 60-talsinspiration. Ett knippe vårliga pasteller som också skapar en sommarkänsla. Vi tänker på soliga, ljuva, lata dagar med en glass i handen. En alldeles egen regnbåge doppad i vaniljgult, pastellrosa och gräshoppsgrönt.

Avtäckningen skedde vid en ceremoni i Nordstan i Göteborg. Landshövding Lars Bäckström, tillika Majblommans Riksförbunds ordförande, avtäckte blomman och höll ett hyllningstal till Majblomman och till alla de 100 000 barn som deltog i Majblommans insamling under förra året.

Under förra årets insamlingsperiod samlade 100 000 barn in drygt 50 miljoner kronor genom att sälja majblommor. Pengarna som barnen samlar in används under hela året för att hjälpa barn i Sverige som lever i ekonomiskt utsatta familjer. Vi ser dock ett upptrappat behov då bidragsansökningar som Majblomman tar emot från ekonomiskt utsatta familjer ökat de senaste åren.

- Andelen ekonomiskt utsatta barn i Sverige har med relativt mått ökat de senaste åren. Särskilt svårt har det blivit för vissa grupper som påverkats hårdare av den ekonomiska krisen. Vi ser ett ökat rop på hjälp och det är därför vår förhoppning att fler barn hjälper barn i år genom att delta i insamlingen och sälja majblommor.

Barn hjälper barn - Majblommepremiär 14 april
Majblommans verksamhet bygger på att barn hjälper barn genom att sälja majblommor. Majblommans insamling 2011 startar den 14 april och det är nu dags för skolor att anmäla sitt intresse till insamlingen.