torsdag 20 januari 2011

Årets majblomma är lanserad - för att bekämpa barnfattigdom i Sverige

Vid en ceremoni i Göteborg idag avtäcktes årets majblomma i rosa och grönt. Majblommans färg tas fram av barn som skapar färgkombinationer på Majblommans hemsida. Förra året kom mer än 4000 förslag in. Därefter gör Svenska Moderådet ett urval som ligger i linje med vårens modefärger. Slutligen bestämmer barnen genom omröstning.

Lotta Ahlvar som är VD för Svenska Moderådet menar att årets färgkombination har skön 60-talsinspiration. Ett knippe vårliga pasteller som också skapar en sommarkänsla. Vi tänker på soliga, ljuva, lata dagar med en glass i handen. En alldeles egen regnbåge doppad i vaniljgult, pastellrosa och gräshoppsgrönt.

Avtäckningen skedde vid en ceremoni i Nordstan i Göteborg. Landshövding Lars Bäckström, tillika Majblommans Riksförbunds ordförande, avtäckte blomman och höll ett hyllningstal till Majblomman och till alla de 100 000 barn som deltog i Majblommans insamling under förra året.

Under förra årets insamlingsperiod samlade 100 000 barn in drygt 50 miljoner kronor genom att sälja majblommor. Pengarna som barnen samlar in används under hela året för att hjälpa barn i Sverige som lever i ekonomiskt utsatta familjer. Vi ser dock ett upptrappat behov då bidragsansökningar som Majblomman tar emot från ekonomiskt utsatta familjer ökat de senaste åren.

- Andelen ekonomiskt utsatta barn i Sverige har med relativt mått ökat de senaste åren. Särskilt svårt har det blivit för vissa grupper som påverkats hårdare av den ekonomiska krisen. Vi ser ett ökat rop på hjälp och det är därför vår förhoppning att fler barn hjälper barn i år genom att delta i insamlingen och sälja majblommor.

Barn hjälper barn - Majblommepremiär 14 april
Majblommans verksamhet bygger på att barn hjälper barn genom att sälja majblommor. Majblommans insamling 2011 startar den 14 april och det är nu dags för skolor att anmäla sitt intresse till insamlingen.