måndag 2 juli 2012

Majblommans knattereporter frågar ut partiföreträdare i Almedalen


Majblomman är på plats på politikerveckan i Almedalen. Med oss har vi, precis som vi brukar, en knattereporter. I år har uppdraget gått till 12-åriga Wilma Janby. För Majblommans räkning träffar hon partiledare och andra partiföreträdare och frågar dem vad de tycker är viktigt att göra för att barn i fattiga familjer ska ha det bättre. Först ut var kristdemokraternas partiledare, socialminister Göran Hägglund. 

Göran Hägglund tror på skolans roll och föräldrarnas ansvar för fattiga barn
Knattereportern Wilma Janby träffade Göran Hägglund i folkvimlet på Donners plats.

Fråga: Nämn tre saker som du tycker att man kan göra för fattiga barn i Sverige, oavsett hur föräldrarnas ekonomi ser ut?

Svar: Det första är ju att föräldrarna har ett arbete, om alla föräldrar fick ett arbete skulle ekonomin förbättras väldigt mycket för dem. En annan sak är att man får en bra start i skolan. Att man får gå på en bra skola och ha bra lärare som bryr sig om en, det tror jag spelar en jättestor roll för att det ska gå bra senare i livet. Och sen att man har föräldrar som bryr sig om sina barn, för det är alltid svårare om man har föräldrar som är psykiskt sjuka eller dricker mycket sprit, så det tror jag skulle spela en stor roll för alla barn.

Per Ramhorn vill se en avgiftsfri skola och ökat stöd till barnfamiljer och ensamstående föräldrar
Knattereporterns andra intervju för dagen var med Sverigedemokraternas socialpolitiske talesperson Per Ramhorn.

Fråga: Nämn tre saker som du tycker att man kan göra för fattiga barn i Sverige, oavsett hur föräldrarnas ekonomi ser ut?

Svar: De fattiga barnen är ett stort problem i Sverige, man ser att det ökar hela tiden. Först och främst handlar det om att föräldrarna måste ha jobb, och där finns flera olika åtgärder man kan göra, men också stödet till barnfamiljer och ensamstående föräldrar måste öka. Sen är det också viktigt att avgifterna för olika aktiviteter för barn sänks, och när det gäller skolan ska den vara helt kostnadsfri, vi ser att på vissa orter har ändå skolorna avgifter för olika aktiviteter. Men skolan ska vara helt och hållet avgiftsfri så att alla barn kan hänga med på alla aktiviteter, oavsett om man är rik eller fattig.