onsdag 6 juli 2016

Stefan Löfven om sommarlovsekvationen

Filippa: Majblomman ser att det finns en omöjlig sommarlovsekvation. Barnen har 10 veckors sommarlov och föräldrar har 5 veckors semester. Vad tänker du om det?

Stefan: Det innebär att vi från samhällets sida måste satsa på att barn ska komma in i olika aktiviteter och det är därför vi skjuter till pengar för att kommuner ska ha råd att ordna roliga aktiviteter för barnen. Sedan satsar vi också på fritidshem.

Filippa: Majblommans rapporter visar att många barn är ensamma hemma på sommarlovet. Vad tycker du om det?

Stefan: Det är naturligtvis inte bra om man är för ung när man är ensam och det är därför som vi bland annat satsar på fritids så att barn och unga kan vara där och att kommunerna kan satsa på olika aktiviteter - helst roliga! 

Clara: Skollagen säger att barnen har rätt till fritids även på sommarlovet men det fungerar inte alltid. Vad skulle du kunna säga till dina partikollegor i kommunerna?

Stefan: Att vi har en skyldighet att följa skollagen och det är därför vi i regeringen för till mer resurser så att de ska kunna ha fritids igång också på sommaren för vi menar att det är viktigt. Det är precis som ni beskriver det att föräldrar har fyra eller fem veckors semester och barnen får vara ensamma. Då ska vi från samhällets sida kunna finnas där med aktiviteter som är roliga och lärorika och innebär trygghet för barn och unga.

Clara: tänker du kämpa för att barn ska få ett bättre sommarlov?

Stefan: Ja, det gör jag. Det är därför vi tillför mer pengar så att kommunerna ska kunna ordna bra aktiviteter. Det tycker vi är viktigt. Barn ska kunna ha roligt, lära sig och känna trygghet.

Expertkommentar: Helt rätt tänkt och gjort.  Nu hoppas vi att dessa extra medel ska räcka hela sommarlovet och inte bara enstaka vecko-aktiviteter! Liksom att det inte är en enstaka satsning utan skapar ett hållbart tänk för att modernisera sommarlovet!

Se intervjun här.