onsdag 24 december 2014
Se hela Majblommans julkalender
Vi önskar er alla en riktigt god jul.
onsdag 17 december 2014
Barn som blir glada för mjuka paket
För barn som lever under knappa förhållanden kan varma vinterkläder vara högsta önskan.
Det gör lite ont i hjärtat att inte alla barn fantiserar om leksakssvärd och sällskapsspel. Men det känns ändå gott att kunna hjälpa.
Välkommen att stötta vår julinsamling, så att alla barn kan få en riktigt god jul
tisdag 16 december 2014
Tungt att bära föräldrars börda
måndag 15 december 2014
Åka till Småland för dyrt
Adventskalendern ger exempel på hur det kan låta när föräldrar skriver till Majblomman i hopp om att få till en fin jul för sina barn.
Bakom dagens lucka förklarar en förälder vilken skillnad en resa till farmor i Småland skulle göra. Vi känner igen beskrivningen. Det förekommer att barn knappt har varit centralt i staden där de bor, eftersom familjens ekonomi begränsar rörelsefriheten till förorten eller glesbygden.
Varmt välkommen att hjälpa oss sprida budskapet om vår insamling, och gärna bidra själv. Mer information om hur du gör för att ge din julgåva hittar du på vår hemsida.
fredag 12 december 2014
Vi hjälper barnen bakom statistiken
För att visa barnen bakom larmen och statistiken öppnar vi varje dag en lucka i vår adventskalender. Där låter en föräldrar berätta om hur det är att leva på marginalen, samtidigt som den kommersiella julhetsen tränger sig på. Citaten kommer från autentiska ansökningar, men är så klart anonymiserade.
torsdag 11 december 2014
Trolla fram jul med knäna
Varmt välkommen att stötta oss:
Swish:
123 901 9076
Sms:
Skriv MAJ och skicka till 72970 så skänker du 50 kronorSkriv MAJ 100 och skicka till 72970 så skänker du 100 kronorSkriv MAJ MÅNAD och skicka till 72970 så blir du månadsgivare och skänker 50 kronor varje månad.
onsdag 10 december 2014
Drömmar om radiobilar och juleljus
Samtidigt drömmer alla barn om sagovärldar och karuseller.
I dagens kalenderlucka citerar vi en förälder som vill ge sin son ett besök på Liseberg i advent. För att han skulle bli så glad över att få se alla ljus, och åka lite...
Majblomman hjälper många barn som sällan får uppleva de där äventyren som kostar pengar.Vi vill att alla ungar ska få käka popcorn och åka bergbana då och då.
Vill du stödja Majblomman? Välkommen till vår webbutik!
tisdag 9 december 2014
Lika fin som andra barn
Mamman som skriver till oss framhåller att hennes pojkar är jättefina, som andra barn. Vi på Majblomman önskar att hon inte kände behov av att göra det. Vi önskar att ekonomisk utsatthet inte kände så skamligt för den som drabbas.
Vill du skänka pengar är du varmt välkommen att svischa till 123 901 9076 eller sms:a.
måndag 8 december 2014
Önskan: att få bjuda
I dagens avdentslucka citerar vi en förälder som vänder sig till Majblomman för att kunna ordna en mysig julmiddag för sin pojke och hans kusiner.
Som barn är det viktigt att få känna sig stolt och generös gentemot dem man tycker om.
Vill du hjälpa oss att göra det möjligt för fler? Välkommen att swischa till 1239019076 eller kika på fler möjligheter att skänka pengar, här.
söndag 7 december 2014
Julen en skräck
Vi stöttade henne och hennes barn med pengar till ett ishockeyspel och julmat. Inget speciellt, för den som har okej med pengar i plånboken. Skillnaden mellan dröm och mardröm, för den som saknar marginaler.
Vill du hjälpa oss med en insats, eller kanske bli månadsgivare? Du är varmt välkommen.
lördag 6 december 2014
Pengar är inget, för den som har.
Majblommans devis är många bäckar små, och den gäller mer än någonsin i december. Tack för att du stöttar oss, året runt.
fredag 5 december 2014
Att bli punkare för att det är billigast...
torsdag 4 december 2014
Tomten, jag vill ha en uthärdlig jul
Du är varmt välkommen att hjälpa oss att stötta barn som behöver skingra tankarna och bara må bra, trots att de lever med mycket små marginaler.
onsdag 3 december 2014
Att hålla mamma på gott humör
Vi på Majblomman jobbar året runt för att barn ska få vara barn, och ha en mysig, avslappnande tid i väntan på tomten. Du kan hjälpa oss att stötta de här barnen, nu. Skänk pengar med sms, och följ vår julkalender.
tisdag 2 december 2014
Vill du ge en sms-gåva?
För den som inte har några marginaler blir utsattheten extra påtaglig mitt i allt mys, och det kan vara tufft att möta sitt barns behov och drömmar.
Majblomman hjälper många barn att få känna sig "som alla andra" i juletid. Vill du göra en insats ihop med oss? Vi tar emot sms-gåvor. Tack på förhand!
Och följ gärna Majblommans adventskalender på Facebook.
måndag 1 december 2014
Majblommans adventskalender
onsdag 19 november 2014
Barnkonventionen och #glasögonuppropet
måndag 27 oktober 2014
Höstlov och budget ur barnperspektiv
onsdag 6 augusti 2014
Att vilja glömma sommarlovet
Att få njuta av sin barndom. Så sammanfattar en av alla mammor som Majblomman möter sin sons sommarlovsdrömmar. Hon vill göra sin pojkes liv lite mer som ”alla andras”. Hon vill kunna ge sitt barn en bussbiljett till stranden, lite sommarkläder i rätt storlek och kanske ett besök på tivoli. Hon vill skapa mysiga minnen att skriva uppsats om, när skolan börjar.
För vuxna med fast samhällelig förankring kan det vara svårt att föreställa sig hur det är att sitta ensam i lägenheten, när mamma vikarierar och kompisarna är på träningsläger. Men för många barn i familjer med små marginaler är det långa lovet en tung period. Utöver den trygghet och struktur som försvinner när skolan stänger, saknas tid för närhet till en vuxen. Kort uttryckt hamnar dessa barn i en urjobbig situation, vars huvudingredienser är ensamhet och tristess. Något att komma ihåg, inte minst inför stundande inskolningar och upprop.
Just nu analyserar vi på Majblomman underlaget till vår årliga kartläggning av svenska kommuner ur ett barnperspektiv. Än en gång noterar vi att många kommuner växlar ner, just när barnen hade behövt dem som mest. När den faktiska och mentala trygghet som skolan står för upphör behöver barn som har det jobbigt alternativa strukturer.Att helt eller delvis strypa tillgängligheten till fritids, förskola och aktiviteter på lovet vållar problem både kort och lång sikt. När barns rättigheter och behov prioriteras bort riskerar kommunerna mer långsiktiga och komplexa problem. Annorlunda uttryckt bör sommarsatsningar på barn betraktas som sociala investeringar.
Majblomman jobbar på kort och lång sikt. Vi stöttar barn ekonomiskt, här och nu. Ingen liten ska behöva drabbas av att svenska kommuner tondövt stänger butiken. Därtill jobbar vi på Majblomman gentemot dem som har möjlighet att påverka, året runt. Vi för en fortlöpande dialog med politiker och tjänstemän, och verkar just nu i sociala medier för att belysa sommarlovets baksida.
Vår erfarenhet är att mycket unga människor håller tyst om det som är jobbigt och skamligt. De barn vi stöttar är i regel medvetna om familjens besvärliga situation, och agerar inte sällan för att mildra bekymren och dölja dem inför andra. Därför väljer vi att även lyfta det individuella perspektivet. För det är egentligen inte så komplicerat att agera, när man anar att en ung människa har det jobbigt. Vårt budskap är att små initiativ ”för säkerhets skull” sällan är fel. Att slänga med extra badbyxor och bjuda med grannbarnet till stranden kanske bryter en tristess som är svår att se. Att som lärare föreslå fler uppsatsämnen än ”Mitt sommarlov” kan bespara den som haft det ensamt bekymmer. Att våga fråga hur det har varit, egentligen. ”Små” handlingar gör stor skillnad för ett barn.Därmed inte sagt att samhällets tillkortakommanden kompenseras fullt ut med enskildas insatser. Barns möjligheter till återhämtning och sysselsättning på sommarlovet är i högsta grad våra kommuners angelägenhet.
måndag 7 juli 2014
Annie Lööf intervjuas om alla barns rätt till glasögon
Det är olika regler i olika landsting. De allra flesta får inte glasögon när de är över 8 år. Tycker du att alla barn har rätt till glasögon så att de kan hänga med i skolan?
Annie:
Ja, det tycker jag. Jag tycker att alla barn som inte kan läsa ordentligt ska få möjlighet till glasögon. Idag är det alla landsting utom Stockholms län där man får möjlighet till bidrag. Jag tycker det är rimligt att alla landsting faktiskt tar sitt ansvar för att barn ska få glasögon.
Natalie:
Är du beredd att kämpa för alla barns rätt till att få glasögon?
Annie:
Ja, självklart. Jag har själv stora synfel och jag har linser på mig idag. Jag vet hur svårt det är när man vaknar och inte kan se längre än en meter bort. Därför är glasögon än väldigt viktig del i att kunna hänga med i skolan. Idag har man möjlighet att kunna få hjälp om ens föräldrar har ont om pengar, kan man få hjälp genom komunen. Jag tycker också att det ska klassas som ett hjälpmedel så att alla landsting ska se till att barn får glasögon om de behöver det.
Clara:
Varför tror du att det är så få över åtta år som får bidrag till glasögon idag?
Annie:
Idag skiljer det. Om man är under sju år får man bidrag för standardglasögon, över sju år behöver man ha grova synfel för att få bidrag. Nu har vi låtit Socialstyrelsen titta på hur det ser ut i landet och kommit fram till att det ser olika ut. Jag hoppas nu att sjukvården faktiskt samordnar sig för det ska inte skilja för barn om man bor i Norra Sverige eller i södra.
Clara:
Tycker du att det ska ses som ett hjälpmedel och att synfel ska räknas som en funktionsnedsättning?
Annie:
Jag tycker glasögon ska ses som ett hjälpmedel. Det gör det inte i lagstiftningen idag och det är därför som det ser lite olika ut. Men jag vet hur det kan påverka om man inte kan läsa och ta till sig information på ett bra sätt. Även om man inte har ett gravt synfel så är det svårt att läsa därför tycker jag att man ska ta barns möjlighet att kunna gå i skolan på allvar.
söndag 6 juli 2014
Jan Björklund intervjuas om alla barns rätt till glasögon
Det är olika regler i olika landsting. De allra flesta får inte glasögon när de är över 8 år. Tycker du att alla barn har rätt till glasögon?
Jan:
Alla barn som behöver glasögon ska så klart ha glasögon och sen tycker jag att en del av lanstingen borde skärpa sig. I några landsting betaalr man ordentligt i bidrag till glasögon och i andra gör man det inte. Jag tycker det borde vara lika i hela landet.
Natalie:
Är du beredd att kämpa för att bar ska ha rätt till glasögon?
Jan:
Ja, alla barn ska ha rätt till glasögon. De allra flesta föräldrar har ju råd att betala glasögon åt sina barn. Men sedan finns det de som inte har råd då måste de få hjälp för barnen måste ha rätt till glasögon.
Clara:
Tycker du att synfel ska ses som en funktionsnedsättning och glasögon som hjälpmedel.
Jan:
Ja, det vet jag inte men att inte se bra är ju en funktionsnedsättning. Alla måste ha rätt att ha glasögon och är det någon som inte har råd att köpa så måste samhället hjälpa till.
Clara:
Så det ska vara ett hjälpmedel och en rättighet?
Jan:
Alla som behöver ha glasögon måste ha rätt att få det och alla som inte har råd att köpa själva de måste få hjälp och många landsting ger ju bidrag till att köpa glasögon. T.ex Stockholm gör ju det.
Clara:
Men varför är det så få över åtta år som får bidrag?
Jan:
I de allra flesta fall har ju föräldrar råd att köpa glasögon när det behövs, men senfinns det några som inte har råd och då måste samhället hjälpa till och då finns det skyldighet enligt lagen för kommunerna att hjälpa till. Alla som behvöer har rätt att få glasögon.
Clara:
Har du något konkret förslag på vad du skulle vilja göra?
Jan:
Jag tycker att alla landsting borde göra som Stockholms läns landsting och införa ett glasögonbidrag.
lördag 5 juli 2014
Jonas Sjöstedt intervjuas om alla barns rätt till glasögon
Det är olika regler i olika landsting. De allra flesta får inte glasögon när de är över 8 år. Tycker du att alla barn har rätt till glasögon så att de kan hänga med i skolan?
Jonas Sjöstedt:
Ja, jag tycker det är en rättighet och när vi har gjort vårt förslag till budget för Sverige, har vi satt av pengar så att barn ska kunna få gratis glasögon i hela landet och gratis medicin upp till att man är 18 år. För det händer faktiskt att barn och deras familjer inte har råd att hämta ut mediciner.
Natalie:
Är du beredd att kämpa för barns rätt till glasögon?
Jonas:
Ja, det tycker jag absolut. Det är en viktig rättvisereform, alla ska kunna hänga med i skolan, alla ska kunna delta i alla aktiviteter. Det ska inte bero på om familjen har råd med glasögon eller inte.
Clara:
Tycker du att det ska ses som ett hjälpmedel och att synnedsättning betraktas som en funktionsnedsättning?
Jonas:
Ja, i den meningen att man ska ha rätt till att få hjälp med att få glasögon. Jag tycker det är självklart och det finns väldigt bra exempel på landsting som genomfört det. Vi har själva genomfört den i Östergötland. Men det ska inte bero på var du bor om du får hjälp med glasögon.
Clara:
Varför tror du att det är så få över åtta år som får bidrag till glasögon idag?
Jonas:
Jag tror att det beror på att man vill spara pengar på fel saker och ibland kanske det beror på att man inte känner till problemet.
fredag 4 juli 2014
Statsminister Fredrik Reinfeldt intervjus om alla barns rätt tillglasögon
Det är olika regler i olika landsting när det gäller barns glasögon. De allra flesta får inte bidrag till glasögon, när de är över åtta år. Tycker du att barn har rätt till att få glasögon, så att de kan hänga med i skolan?
Det är självklart viktigt att man ska kunna se, och för det behöver många glasögon. Men jag har tittat lite på detta och jag har sett att vi nu har beslut sedan i juni*, och att landsting ska ge bidrag, vilket jag tycker är bra. Landstingen är ju olika, men Socialstyrelsen som har hand om det – det är en myndighet i Sverige – har sagt att de ska bli bättre på att samordna vilka bidrag de ger.** Och det hoppas jag att de följer.
Men du är säker på det? Att de ska?
Jag har sett att de från juni har infört ett bidrag, och att det du frågar om, nämligen att det är lite olika, har de fått påpekanden om att de behöver prata med varandra för att se till att vi har mindre olikheter.
Men är du beredd att kämpa för barns rätt att ha glasögon?
Ja, fast det är ju från de här utgångspunkterna som du frågar mig, så är det ju en fråga som är kopplad till landsting. Och jag har ju kandiderat till riksdag och sitter i regering, och landstingen har ju då ett eget ansvar, ett eget val för övrigt, där man röstar i september. Men Socialstyrelsen är en statlig myndighet – de som ser till att det ska vara så lika som möjligt. Utgångspunkten för din fråga håller jag med om. Det är klart att man måste kunna se, och för det behöver många glasögon.
Men du är ändå statsminister – det måste finnas något du kan göra för att påverka landstingen?
Ja, fast jag tycker att det är välkommet att de har infört det här, stödet ifrån juni, att det har skett en utveckling där. Sen finns ju det här med i bedömningar man gör av försörjningsstöd och liknande, ser till att det finns tillgång till glasögon och liknande, för dem som behöver.
Men tycker du att det ska ses som ett hjälpmedel, att alla synfel ska räknas som en funktionsnedsättning?
Jag tycker att det är bra de regler vi har, att det finns möjlighet till ett bidrag att det vägs in när man bedömer försörjningsstöd. Och det är därför vi också svarar som vi gör nu, noterar att det ges ett sånt här stöd nu från juni, och det är viktigt att vi får likartad behandling över landet.
Men varför är det då så få över åtta år som får det här bidraget i dag då?
Ja, då får vi i så fall se vad det är för typ av bedömning man har gjort. Men det är ett bidrag som har införts nu från juni, ganska nära i tiden. Och sedan så måste man då se i uppföljning om de gör någon förändring, och om de följer de här instruktionerna eller snarare påbudet som man har fått från Socialstyrelsen.
torsdag 3 juli 2014
Gustav Fridolin intervjuas om alla barns rätt till glasögon
Gustav: - Därför att idag är det så, att det är olika regler i olika landsting. Och landstingen har funderat: Vad har vi råd med? Vad kan vi? Och det är inte heller landstingen som får problemen av att barnen inte kan hänga med i skolan. Det är barnen och det är skolan, och skolan är kommunal. Landstingen har ansvar för att barnen ska få glasögon, men det är kommunerna som har ansvar för skolan. Och det är ju det som gör att vi måste ha en nationell politik för att barn som inte kan se tavlan faktiskt får glasögon.
Clara: - Har du något konkret förslag på vad ni vill göra åt det här?
Gustav: - Vårt förslag är ju att en ny regering ska samla landstingen så att vi kan få gemensamma regler, och att utgångspunkten för de reglerna ska vara: att ha ett synfel är en annan funktionsförutsättning, och man ska ha rätt till att kunna se tavlan på skolan. Det är viktigt både för skolan att alla barn ska kunna hänga med och få en ärlig chans. Det är också viktigt för arbetet mot att vi faktiskt har barn i Sverige idag som växer upp i fattigdom.
tisdag 1 juli 2014
Göran Hägglund intervjus om alla barns rätt till glasögon
Det är orättvisa regler i olika landsting när det gäller barns glasögon, de allra flesta får inte bidrag till glasögon när de är över åtta år. Tycker du att alla barn ska ha rätt till att få glasögon så de kan hänga med i skolan?
Göran:
Jag tycker att det är jätteviktigt att alla barn som har ett sånt synfel så att det påverkar skolan eller för den delen att kunna läsa tidningen eller tv eller så ska få hjälp med glasögon. Och där har ju för det första föräldrarna ett ansvar naturligtvis och se till så att det finns pengar till glasögon. I den mån föräldrarna inte kan det så ska det finnas hjälp att få.
Clara:Men du är ju ändå partiledare och det måste ju finnas någonting som ni kan göra för att driva frågan.
Vi kan säkert puffa på landstingspolitikerna och se om vi inte kan hitta någon gemensam linje i det hela så att det blir mer likartat över hela Sverige.
Göran:Absolut. Jag tycker att det är jätteviktigt precis som jag sa att alla ungar får den utrustning som man behöver. Och ja använder ju själv glasögon och kan ju själv tänka mig hur svårt det skulle vara om jag inte hade dem. Då skulle livet bli ganska jobbigt och tungt.
Stefan Löfven intervjuas om alla barns rätt till glasögon
måndag 9 juni 2014
Skolbaler
fredag 25 april 2014
Skolan måste vara en ekonomisk frizon.
Det stämmer att skollagen som utgångspunkt säger att grundskolan ska vara helt ”gratis” för eleverna, men regelverket innehåller samtidigt undantag. Så kallade obetydliga avgifter får tas ut vid enstaka tillfällen, och det tolkningsutrymme som därmed uppstår ställer till med problem. Majblommans undersökningar visar att en inte obetydlig grupp föräldrar sätter gränsen för vad som är en obetydlig kostnad redan vid 20 kronor.
torsdag 24 april 2014
Stor eloge till Västerås!
Konkret handlar det om att erbjuda låneskridskor, cyklar och annat när det är dags för aktiviteter, eller om att alltid ha lucialinnen till låns i juletid. Vidare kommer barnen i Västerås att får matsäck bekostad av kommunen på alla utflykter, så att ingen behöver avstå för att det fattas pengar hemma. Kommunens förskolor går dessutom ett steg längre än de flesta, och tar ansvar för att allt firande på förskolan också betalas av verksamheten. Till sist ber man föräldrar till förskolebarn att avstå från att dela ut kalasinbjudningar på dagis, oavsett hur många det gäller. Tanken är så klart att mildra den överdådiga kalaskultur som finns på många håll, och som blir betungande för de familjer som har små ekonomiska marginaler.
För att försäkra sig om att övergången till en verkligt kostnadsfri förskola har Västerås kommun valt att utbilda sin personal, och vi på Majblomman har fått glädjen att hjälpa till. I går träffade jag som generalsekreterare den sista gruppen av totalt 750 intresserade förskollärare för ett seminarium. Vi har samtalat om allt från själva definitionen av så kallad relativ fattigdom till hur man upptäcker och hanterar fördomar och missuppfattningar hos sig själv och kollegor. Det handlar om ett gott och respektfullt bemötande av barn och föräldrar.
En extra intressant dimension som förskolecheferna i Västerås har tagit in i diskussionen om avgifter är som sagt försiktighet vad gäller kalas på ”dagis” och inbjudningar till kalas hemma. För de familjer som varken har möjlighet att köpa presenter till alla kompisar eller bjuda hela avdelningen på fest, blir den påkostade födelsedagskulturen ett problem. Därför är det bra att förskolepersonalen sätter gränser i anslutning till den pedagogiska verksamheten, och givetvis att det görs på ett tydligt och vänligt sätt. För självklart vill föräldrar som bjuder på tårta bara väl.
Jag hoppas att Västerås och all förskolepersonal blir en förebild för andra kommuner, och är övertygad om att de nya riktlinjerna kommer att förverkligas på bästa sätt. Det handlar om barns rätt till en
tisdag 11 mars 2014
Vår praktiska handbok om avgifter i skolan
fredag 7 mars 2014
Majblomman har en bok ihop med Astrid, 12 år
När vi intervjuar barn i våra enkäter, möts vi framför allt av entusiasm. De allra flesta tjejer och killar som säljer majblommor är jätteglada och stolta, av flera skäl. Många framhåller hur bra det känns att samla in pengarna till barn som har det kämpigt ekonomiskt. Även om man inte vet vem man hjälper, så säger många att det känns fint att hjälpa en kompis. Vi ser också att många motiveras av att kunna tjäna en egen slant. En del av de majblommepengar man samlar in går nämligen till den egna plånboken. Bland dem som säljer mest märks barn som drömmer om storslagna investeringar, som att köpa häst eller kanin. Att sälja majblommor kan vara första gången man har chansen att göra självständiga val och påverka sitt liv.
Vi hoppas så klart att den härliga boken ska inspirera både stora och små, och är överväldigade av all respons vi fått hittills. Just nu har vi fullt upp med att ta hand om samtal och mejl, så att alla får vara med den 8 april, då årets majblommeinsamling startar med en kul premiärshow.
tisdag 4 mars 2014
Ivriga barn med majblommor
Ungefär så sa Majblommans grundare Beda Hallberg, för cirka hundra år sedan. Liksom i dag hände det då, att barn som sålde majblommor upplevdes som överentusiastiska. Beda, som var före sin tid med sitt tydliga barnperspektiv, tog alltid chansen att berätta om tanken bakom Majblomman. En anledning till att barn kan bli intensiva under insamlingen, är att de förstått att de hjälper kompisar som har det svårt. De har ett uppdrag, tillsammans med en massa andra barn, över hela landet. Inte konstigt om en och annan förivrar sig, eller hur?!
Majblomman erbjuder en kul säljskola, och inför insamlingsstarten 8 april pratar många lärare med sina elever om konsten att bemöta människor. Har man majblommor i väskan brukar det gå riktigt bra. För trots att till exempel försäljare och gatumusikanter har blivit ett fenomen som många besväras av, så märker vi att barnen med majblommor ses som ett härligt vårtecken av de flesta.
Självklart uppmuntrar vi alla barn till att vara goa och trevliga mot alla på sta´n, men vi hoppas också att alla vuxna försöker komma ihåg hur roligt men samtidigt pirrigt det kändes att vara tio år och stå där utanför mataffären, med sina majblommor. Så vi säger som Beda: gör jättegärna tummen upp för barnen, också om du redan har köpt dina majblommor - och även om en och annan unge råkar vara lite för energisk, för din smak.