torsdag 19 april 2012

Stor uppmärksamhet runt barns rätt till glasögon


Majblommans insamlingkampanj har rivstartat i veckan och hundratusen barn är ute och säljer årets majblommor! Samtidigt har det varit en hel del uppmärksamhet kring en av våra hjärtefrågor, barns rätt till glasögon, efter att vi den 17 april skrev om frågan på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt. Där presenterade vi bland annat en ny sifo-undersökning som visar att många tusen skolbarn lever i familjer som inte har råd att köpa glasögon till barnen när de behöver det.
Här är den bild som växer fram ur denna undersökning:
  • 172 800 skolbarn i Sverige behöver glasögon
  • 29 700 skolbarn har fått vänta för att föräldrarna inte har haft råd
  • Minst 16 000 skolbarn har fått vänta i tre månader eller mer
  • 10 500 skolbarn har inte fått glasögon på ett helt år på grund av att föräldrarna inte har råd.
  • Av de som har köpt glasögon när barnen behövde det har 18 procent fått prioritera bort annat, bland annat kläder och skor eller tandläkarbesök och glasögon till föräldrarna.
  • 16 000 skolbarn lever i en familj som har fått skuldsätta sig för att få råd med glasögonen, t ex genom avbetalning hos optikern eller lån.

Många tidningar skriver idag om undersökningen, både på nyhets- och ledarplats. DN:s Martin Liby Alonso skriver att frågan behöver utredas men att det behövs bättre underlag. Det håller vi helt med om. En webbenkät riktad till de som bäst känner sina barns behov, föräldrarna, kan ge en bra och relevant bild av verkligheten men nu krävs det en ordentlig kartläggning, vilket vi också i skrivelser har bett såväl Socialstyrelsen som Sveriges Kommuner och Landsting att göra. Vi kommer att fortsätta att driva frågan med lika stor beslutsamhet och engagemang som tidigare, men vi kommer inte att göra fler undersökningar av det här slaget. Vi har visat att problemet finns och är allt för omfattande för att betraktas som ett undantag. Nu får berörda myndigheter ta över.


På nyhetsplats har frågan tagits upp bland annat av TV4Nyheterna, Svenska Dagbladet, Norrköpings tidningar och av Sveriges Radios lokala radiostationer.

Sifo-undersökningen, och en ny kartläggning av landstingens bidrag, ingår i vår glasögonrapport Majblomman om skolbarns rätt till glasögon, uppdaterad med de färska uppgifterna.