onsdag 24 juni 2015

Signe är barnens röst i Almedalen

I över tio år har Majblomman representerats av Almedalens yngsta men viktigaste journalist, som frågat ut riksdagens partiledare om barns rättigheter. I år heter vår knattereporter Signe Hjellström. Hon har nyligen slutat femte klass på S:t Hansskolan i Visby. Jämte partiledarna kommer Signe att intervjua barnminister Åsa Regnér och barnombudsman Fredrik Malmberg. Signe backas upp av Clara Herkendell – en av Majblommans första knattereportrar.
Årets frågor handlar om alla barns rätt till ett bra sommarlov. Vår nya sommarlovsrapport visar att barn har det extra jobbigt just nu, och illustrerar hur svenska kommuner låter bli att ta sitt ansvar:
  • 64 procent av kommunerna i vår undersökning stänger delvis ner fritidshem och förskoleverksamhet på sommarlovet.
  • Bara 13 procent ger per automatik extra stöd till familjer som har försörjningsstöd inför sommarlovet. Detta trots att omkostnaderna ökar när skolan är stängd, bland annat då ett mål mat om dagen försvinner.
  • Bara 9 procent av kommunerna ger skolbarn fria resor med kollektivtrafiken på sommarlovet. Att inte kunna ta bussen försämrar möjligheten till aktiviteter och samvaro med kompisar, för barn som lever på marginalen.
Vad Sveriges tyngsta politiker har att säga om barns utsatthet på sommarlovet är viktigt. Signe Hjellström är peppad inför att få komma till tals med statsministern och kompani:
  • Det ska bli kul! Jag har varit i Almedalen förut och tyckt att det verkar roligt att vara knattereporter. Lite pirrigt är det, men mest spännande. Det känns väldigt bra att vara barnens röst-rör, och hjälpa barn som har det svårt.

Signe bor på en gård utanför Visby, gillar djur och spelar orgel på sin fritid. Mamma som är kyrkomusiker har inspirerat! Efter politikerveckan ska Signe ha kul med två kompisar som kommer till Gotland varje sommar
Vi är så klart jätteglada åt att Signe representerar Majblomman i Almedalen 2015! Partiledarna kan räkna med en trevlig pratstund med vassa frågor.