fredag 12 juli 2013

Knattereporterns facit: Fem partiledare överens om barns rätt till glasögon

Alma Genstedt blev Majblommans tionde knattereporter i Almedalen. Hon gjorde ett fantastiskt jobb under politikerveckan och hann fråga ut alla partiledarna om barns rätt till glasögon.

Varmt tack för din insats, Alma! Tack också till Elsa Svartz, som hoppade in som reportervikarie när det var dags att intervjua Gustav Fridolin.

Majblomman har drivit frågan om barns rätt till glasögon sedan mitten av 2000-talet, då vi agerade på en stor ökning av antalet ansökningar om Majblommebidrag till glasögon för barn. Våra tidigare knattereportrar i Almedalen har vid flera tillfällen ställt frågor till partiföreträdare om barns rätt till glasögon.

Tidigare år har frågor och svar handlat mycket om att lyfta fram frågan och synliggöra problemet. I år har knattereporterns frågor glädjande nog kunnat fokuseras mer på hur systemen för stöd till glasögon för barn ska bli lika i alla delar av landet. Många landsting har infört stöd till glasögon för barn och flera partier driver frågan på olika sätt. Även Stockholms läns landsting, som hittills varit ensamma om att inte ha något stöd till barn med behov av normalglasögon, kommer att införa glasögonbidrag 2014.

De svar knattereportern fick under politikerveckan i Almedalen i år var också i de allra flesta fall glädjande. KD, MP, S, C och V är överens om att barns rätt till glasögon är något som det är värt att jobba mer för. SD:s Jimmie Åkesson svävar lite på målet, men säger ändå att det "borde" vara viktigt att driva frågan.

Allianskollegorna näringsminister Annie Lööf och socialminister Göran Hägglund säger att landstingen måste se till att ha samma regler för bidrag till glasögon för barn, men specificerar inte i intervjuerna hur reglerna borde se ut.

Värt att notera här är att KD i går, den 11 juli, skickade ut pressmeddelande om att partiledningen föreslår nationella riktlinjer för subvention som täcker glas och bågar till alla barn som har medicinskt dokumenterat behov av glasögon.

S, V och MP driver redan frågan om barns rätt till glasögon och är i sina svar helt eniga om att fortsätta göra det tills alla barn som behöver glasögon kan få det, oberoende av deras familjs ekonomi eller var i landet de bor. 

Endast två av partiledarna, statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och utbildningsminister Jan Björklund (FP), uttrycker inte att det finns ett behov av att underlätta att barn får glasögon. De sa båda att det redan i dag finns hjälp att få för dem som är ekonomiskt svagast och för dem som har allvarliga synfel. De flesta landsting har infört någon form av stöd, säger statsministern, och man kan få pengar från socialtjänsten om man har dålig ekonomi, säger utbildningsministern.

Här finns en sammanställning av partiledarnas svar på Almas frågor under Almedalsveckan.

Vi har i vår senaste rapport om frågan visat att drygt 10 500 av alla skolbarn i Sverige har fått avstå helt från glasögon och minst 16 000 skolbarn hade fått vänta i tre månader eller mer med att få glasögon på grund av att deras föräldrar inte hade råd.

Vår och Socialstyrelsens genomgång av landstingens regler för stöd till glasögon för barn visar också att det är orimligt stora skillnader i möjlighet till och nivå på stödet, beroende på var i landet man bor och beroende på hur gammal man är. 

Dessutom är det ju tokigt att barn med nedsättning av till exempel hörseln får fria hjälpmedel, medan barn som ser suddigt får betala själva. Alla barn borde få samma möjlighet till hjälp, oberoende av nedsättning. Både vår utbildningsminister och vår statsminister borde tycka att det är av högsta prioritet att alla barn verkligen ska få de lika möjligheter att följa med i skolundervisningen som lagstiftningen och deras egen politik för funktionshinder slår fast att de ska ha.

För övrigt, precis som två kvicka följare av vår Facebooksida påpekade när de läste vad utbildningsminister Björklund sa till knattereportern i Almedalen, är det aldrig bara att gå till socialkontoret och hävda sin rätt till stöd, hur mycket man än behöver det: 

"Det krävs ganska mycket innan soc hjälper till", skriver Therese Danielsson. "Han vet inte riktigt vad han pratar om Jan Björklund, man måste lämna in ett kostnadsförslag, få det godkänt, bevisa att man behöver glasögon, det är inte lätt precis jag har själv fått göra det", skriver Magdalena Hallonsten.

lördag 6 juli 2013

Stefan Löfven, S: Vi ska jobba för barns rätt till glasögon


Alma Genstedt, Majblommans knattereporter under Almedalsveckan, har nu kommit fram till sin allra sista partiledarintervju. Dagen före Socialdemokraternas dag, som är den 6 juli, träffade hon Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven. Den här gången blir det en väldokumenterad intervju, eftersom både en fotograf från Expressen fotograferar alltsammans och ett team från SVT, som följer Stefan Löfven under lång tid, filmar knattereportern och partiledaren där de pratas vid utanför politikernas hotell, Wisby Hotell:

Alma: Jag är Majblommans knattereporter. Jag representerar alla barn i Sverige som behöver glasögon men inte kan få det för att deras föräldrar har för dålig ekonomi. Socialstyrelsen har visat att det är väldigt orättvist i olika delar av Sverige.

Tycker du att barn borde få gratis glasögon?

Stefan Löfven: Ja, vi har sagt att barn måste få möjlighet att få glasögon. Inte minst om man ska gå i skolan så bör ju ögonen faktiskt fungera bra så att man inte får ont i huvudet. Så det är vår målsättning, ja.

Alma: Vad tänker du göra åt saken?

Stefan Löfven: Jag har tagit upp detta med de landsting som är socialdemokratiskt styrda och alla är överens om att vi måste gå i den riktningen och se till att barn får den möjligheten. De flesta landsting lämnar bidrag till barn upp till sju år. Nu är frågan vad som ska gälla också för dem över åtta år och om man har grava ögonfel också.

Alma: Vad tänker du säga till dem?

Stefan Löfven: Att vi har ett kongressbeslut på att det är ett rimligt hjälpmedel för barn för att man ska kunna se och inte minst kunna fullfölja skolan på ett bra sätt, på lika villkor som andra barn som inte har ett synfel. Därför ska vi jobba för att barn ska ha den här rätten.

Alma: Okej, tack!

torsdag 4 juli 2013

Annie Lööf, C, om glasögon till barn: Stockholms läns landsting borde lyssna på Socialstyrelsen


Knattereporter Alma hade hunnit intervjua alla utom två partiledare när turen kom till Centerpartiets Annie Lööf, som precis som Jan Björklund träffade Majblommans utsända i fåtöljerna på Wisby Hotell – hela två dagar innan det är Centerpartiets dag i Almedalen.

Alma: Jag är Majblommans knattereporter. Jag representerar alla barn i Sverige som behöver glasögon men inte kan få det för att deras föräldrar har för dålig ekonomi. Socialstyrelsen har visat att det är väldigt orättvist i olika delar av Sverige. 

Tycker du att barn borde få gratis glasögon?

Annie Lööf: Jag tycker att alla barn som behöver glasögon för att klara sin skola och kunna titta på TV ska få möjlighet till glasögon. Har man föräldrar som har pengar så tycker jag att då är det en sak, men det finns väldigt många barn som växer upp i fattigare miljöer. Då finns det socialbidrag, men jag tycker också att landstingen bör se till så att det ser likadant ut i hela Sverige.

Alma: Vad ska du säga till dina partikollegor på landstingen?

Annie Lööf: I dag är det så i alla landsting utom Stockholm att man får glasögon om man är under sju år. Det tycker jag är bra, men jag tycker också att Stockholms läns landsting behöver driva på det här. Framför allt behöver de lyssna på Socialstyrelsen, så att de har lika bedömning, så att alla barn, oavsett var man bor i landet, ska ha tillgång till glasögon.

Alma: Okej, tack! 

Jan Björklund, FP: ”Alla barn som behöver glasögon ska ha det”

Knattereporter Alma träffade Folkpartiets partiordförande Jan Björklund inne på fina Wisby Hotell, där många kända politiker passerade Majblommans utsända under den korta intervjun.

Alma: Jag är Majblommans knattereporter. Jag representerar alla barn i Sverige som behöver glasögon men inte kan få det för att deras föräldrar har för dålig ekonomi. Socialstyrelsen har visat att det är väldigt orättvist i olika delar av Sverige. 

Tycker du barn borde få gratis glasögon?

Jan Björklund: Alla barn som behöver glasögon ska ha det. Då fungerar det ju så att har man grava synfel, då är landstinget och sjukvården skyldiga att se till att man får glasögon gratis. Om det är så att föräldrarna har så dålig ekonomi att man inte har råd, då kan föräldrarna gå till socialtjänsten och då får man pengar därifrån.

Alma: Okej, tack!

onsdag 3 juli 2013

Jonas Sjöstedt, V: Vi såg till att Östergötland ger barn gratis glasögon


Knattereporter Alma träffade Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt utanför biblioteket mitt i Visbys vimmel, redan dagen före Vänsterpartiets dag, som är den 5 juli. Då kom han just från en intervju med Ekot och träffade Alma innan han hastade vidare för att hinna hämta sin fru på flygplatsen och fira bröllopsdag en stund före nästa inbokade intervju.

Alma: Jag heter Alma och representerar alla barn i Sverige som behöver glasögon men inte kan få det för att deras föräldrar har för dålig ekonomi. Socialstyrelsen har visat att det är väldigt orättvist i olika delar av Sverige. 

Tycker du att barn borde få gratis glasögon?

Jonas Sjöstedt: Ja, det tycker jag att barn borde få. I till exempel Östergötland föreslog vi i landstinget, och vi fick ett beslut, om att där ska barn få gratis glasögon och det vill vi göra på fler ställen. Det ska inte vara så att bara för att mina föräldrar inte tjänar så mycket pengar så kan inte jag få riktiga glasögon. 

Alma: Vad ska du göra åt saken?

Jonas Sjöstedt: Vi skriver förslag i riksdagen som ska göra det lättare att ge barn tillgång till glasögon.

Alma: Vad ska du säga till dem?

Jonas Sjöstedt: Jag ska säga till dem att jag tycker att det är en orättvisa att det ska vara beroende på om ens föräldrar tjänar mycket pengar eller inte om man har glasögon.

Alma: Okej, tack!

Statsminister Fredrik Reinfeldt, M: Det finns redan stöd för dem som har svagast ekonomi


På Moderaternas dag den 3 juli höll statsministern och moderaternas partiordförande Fredrik Reinfeldt pressträff i ett överfullt rum på övervåningen till restaurang Kalas nere i Visby hamn. Majblommans knattereporter Alma köade tålmodigt en bra stund bland alla reportrar, men till slut blev det hennes tur att ställa sina frågor till statsministern:

Alma: Hej, jag är Majblommans knattereporter. Jag representerar alla barn i Sverige som behöver glasögon men inte kan få det. Socialstyrelsen har visat att det är orättvist i olika delar av Sverige. 

Tycker du att barn borde få gratis glasögon?

Fredrik Reinfeldt: Jag tycker att det är bra att det finns ett ekonomiskt stöd som man kan få för glasögon för dem som är mest ekonomiskt utsatta. I övrigt är det ju landstingen som fattar besluten kring om man får stöd till glasögon eller inte. 

Alma: Vad tänker du säga till dina partikollegor i landstingen?

Fredrik Reinfeldt: Det är naturligtvis så att det är viktigt att man får hjälp med sin syn och har man väldigt allvarliga synfel så får man också stöd. Och det är viktigt att vi har ett stöd som är riktat till dem som har svagast ekonomi och det finns också idag. Sedan tycker jag att det är viktigt att de som bär ansvar för mitt parti och andra partier i landstingen får fatta sina beslut, och de har de också gjort, de flesta har inrättat olika former av stöd för att barn ska kunna få glasögon.

Alma: Okej, tack!

tisdag 2 juli 2013

Gustav Fridolin, MP: Vi vill ha nationell politik om barns rätt till glasögon


På miljöpartiets dag den 2 juli var det språkröret Gustav Fridolins tur att få frågor av vår knattereporter. Eftersom Alma fick förhinder den här dagen var det 11-åriga Elsa Svartz, på besök i Visby från Stockholm där hon går på Lilla Adolf Fredriksskolan, som hoppade in som reportervikarie.

Hon träffade Gustav Fridolin på Säveskolan en bit utanför Visbys stadskärna, där han höll pressträff. Intervjun blev kort och kärnfull, miljöpartiet driver redan frågan om barns rätt till glasögon.

Elsa: Jag heter Elsa och är Majblommans knattereporter. Socialstyrelsen har visat att det är väldigt olika i olika delar av Sverige om barn kan få bidrag till glasögon. Tycker du att barn borde få bidrag till glasögon?

Gustav Fridolin: Ja! I vårt handlingsprogram mot barnfattigdom som vi har tagit fram tillsammans med många barnrättsorganisationer, bland annat Majblomman, så har vi med som en tydlig punkt att barn ska ha rätt till glasögon. Man ska kunna läsa vad som står på svarta tavlan.

Elsa: Vad ska du göra åt saken?

Gustav Fridolin: Vi vill ha en nationell politik om att barn ska ha rätt till glasögon.

Elsa: Tack!

måndag 1 juli 2013

Jimmie Åkesson, SD: "Jag vet hur viktigt det är att kunna se bra"



Måndagen den 1 juli är Sverigedemokraternas dag i Almedalen. När SD:s partiledare Jimmie Åkesson hade pressträff var det tjockt med reportrar som ville prata med honom och det var svårt att tränga sig ända fram. Då lät TT:s utsände Majblommans knattereporter Alma Genstedt gå före i kön (tack för det, TT!) och få sin bokade intervju med Jimmie Åkesson.

Alma: Hej, jag är Majblommans knattereporter. Jag representerar alla barn som behöver glasögon men inte kan få det för att deras föräldrar inte har råd. 

Tycker du att barn borde få gratis glasögon?

Jimmie Åkesson: Så var det när jag var liten, att barn fick gratis glasögon. Det är klart att det måste ju vara en viktig sak att driva. Sedan kostar det ju pengar och då gäller det att man också hittar pengar för att betala för de här glasögonen, men principiellt så tycker jag det. Jag har ju själv glasögon så att jag vet hur viktigt det är att man ser bra. 

Alma: Vad tänker du göra åt saken?

Jimmie Åkesson: Vi gör ju olika prioriteringar, vi väljer mellan olika saker varje år när vi vet hur mycket pengar som finns. Nu efter sommaren vet vi hur mycket pengar som finns att betala olika saker med under nästa år och då är det möjligt att vi också får med en sådan här sak som glasögon – eller andra saker som är bra för barn.


Alma: Okej, tack!

Göran Hägglund, KD: "Jag ska prata med landstingen om gemensamma regler för glasögonbidrag"

Först ut bland knattereportern Alma Genstedts intervjuobjekt är Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, som Alma träffade i grönskan bredvid stora scenen i Almedalsparken.

Alma: Jag är Majblommans knattereporter och jag representerar alla barn i Sverige som behöver glasögon men som inte kan få det för deras föräldrar inte har råd. Socialstyrelsen har visat att det är väldigt orättvist i olika delar av Sverige. 

Tycker du att barn borde få gratis glasögon?

Göran Hägglund: Jag tycker att alla barn som behöver glasögon ska ha glasögon och jag tycker att det är viktigt att alla landsting bestämmer om regler som är så lika varandra som de någonsin kan vara mellan olika delar av Sverige.

Alma: Vad tänker du göra åt saken?

Göran Hägglund: Jag tänker prata med landstingen för att se om det går att hitta ett gemensamt regelverk som gör att de kan göra på samma sätt. För det är ju så att barn i Stockholm behandlas på ett visst sätt, medan om man bor i Skåne eller Västerbotten så behandlas man på ett annat. Och det vore väldigt bra om det kunde vara likadana regler var man än bor.

Alma: Vad tänker du säga till dem?

Göran Hägglund: Jag tänker säga till dem att jag tycker att det skulle vara bra om de kunde komma överens med varandra om hur reglerna ska se ut, så att man har lika överallt och så att man inte hamnar i det här att det är på ett sätt i ett län och på ett annat sätt i ett annat län.

Alma: Okej, tack!

Alma intervjuar partiledarna i Almedalen om glasögon till barn


Sedan nio år har Majblomman haft en knattereporter på plats under Almedalsveckan. De har intervjuat partiledarna om viktiga frågor för barn.

Majblommans knattereporter 2013 heter Alma Genstedt, är 11 år och går på S:t Hansskolan i Visby.

Hon intervjuar alla partiledarna under Almedalsveckan om vad de tycker om barns rätt till glasögon och att det är så olika regler i olika delar av landet.

Först ut måndag den 1 juli är Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Här kan du ladda ned Majblommans rapport Skolbarns rätt till glasögon. Rapporten är gjord med hjälp av TNS-SIFO och visar bland annat att 10 000 av Sveriges skolbarn har fått avstå helt från glasögon för att deras föräldrar inte hade råd.

Socialstyrelsen kartlade på uppdrag av regeringen i maj 2013 hur landstingens regler för bidrag till glasögon för barn ser ut. De bekräftade det som Majblomman redan hade visat: barn med synnedsättning behandlas orättvist i Sverige (se förra blogginlägget).

Här finns Socialstyrelsens rapport Landstingens stöd till glasögon för barn.

Orättvist för barn som behöver glasögon

Nu har Socialstyrelsen på uppdrag av regeringen bekräftat det Majblomman redan har rapporterat: skillnaderna mellan de olika landstingens stöd till barn som behöver glasögon är mycket stora. Barn med synnedsättning behandlas orättvist i Sverige.

Majblomman visade med hjälp av TNS-SIFO senast i mars 2012 att drygt 10 500 av alla skolbarn i Sverige hade fått avstå helt från glasögon för att familjen inte hade råd. Minst 16 000 skolbarn hade fått vänta i tre månader eller mer med att få glasögon på grund av att deras föräldrar inte hade råd.

Vi kartlade samtidigt hur landstingens glasögonbidrag såg ut, och Socialstyrelsen har nu gjort detsamma i sin rapport ”Landstingens stöd till glasögon för barn”. Stödspannet är orimligt stort: Barn upp till sju års ålder får i flera landsting hela kostnaden för glas täckta av bidrag. Stockholms landsting ger inget glasögonbidrag alls, såvida barnet inte har någon av de gravare synnedsättningarna som afaki (att ögat saknar naturlig lins), dubbelseende eller skelning.

Det varierar också stort vilka åldersgrupper som omfattas av stödet i landstingen. 5 av 21 landsting ger bidrag till standardglasögon till barn mellan 8 och 19 år, och beloppet varierar mellan 300 och 1 000 kronor.

Socialstyrelsen bekräftar även det vi visste om hur landstingen följer gällande lagstiftning: det finns stort utrymme för olika tolkningar. Det leder till den orättvisa situation vi ser idag. Men Socialstyrelsen utfärdar ingen vägledning för landstingen. De tycker att landstingen ska se över sina regler på egen hand.

Det ställs alltså inga nya krav på att orättvisan ska upphöra. 

Barn som lever i en familj som har ont om pengar och dessutom råkar bo i fel landsting får antagligen vänta ett bra tag till på att få hjälp med att se vad läraren skriver på tavlan i klassrummet. Hur länge ska de behöva vänta?

Förra året betalade Majblomman ut 1,1 miljoner kronor i bidrag till glasögon för barn. Ska det verkligen vara upp till Majblomman att barn får hjälp till synkorrigering?

  • Hälso- och sjukvårdslagen säger att landstinget ska erbjuda hjälpmedel för funktionshindrade. 
  • Skollagen säger att skolan ska sträva efter att uppväga skillnader mellan barns förutsättningar att tillgodogöra sig undervisning. 
  • Regeringen skriver i sin strategi för genomförande av funktionshinderpolitiken 2011–2016 att ”Höga förväntningar på alla barn, elever och vuxenstuderande är en viktig framgångsfaktor för goda utbildningsresultat. Undervisningens kvalitet ska vara avgörande för resultaten, inte personens eventuella funktionsnedsättning.”

Majblomman arbetar aktivt med att motverka utanförskap för barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer. Vi uppmärksammar särskilt brister i välfärden för barn och när vi ser att lagar inte följs eller tolkas utifrån barnets bästa.

Vi har drivit frågan om skolbarns rätt till glasögon sedan mitten av 2000-talet, när vi noterade en ökning i antalet ansökningar om bidrag till glasögon. Vi började undersöka varför och ställde frågor till barn, föräldrar, lärare, tjänstemän och politiker.

Förutom de stora skillnaderna i stöd såg vi en betydande okunskap kring vilka regler som gäller och hur man ska hantera frågan om glasögon till barn. Olika funktionsnedsättningar behandlas olika – barn med hörselnedsättning får fria hjälpmedel medan de flesta barn med synnedsättning får bekosta hjälpmedlen själva. Detta trots att båda formerna av nedsättning är ett hinder för att barnet ska kunna följa med i undervisningen i skolan.

Sedan vi började driva frågan har det hänt en hel del i många landsting, kunskapen har ökat och glasögonbidrag har införts på flera håll. Men det finns mycket kvar att göra innan barn med synnedsättning får den jämlika hjälp de har rätt till.

Majblomman står på barnens sida och vi ger inte upp. Vi kommer att fortsätta driva den här frågan tills barn i Sverige har samma rätt till hjälpmedel och medicinsk behandling oberoende av föräldrarnas plånbok eller var de bor.


Läs mer:
Majblommans rapport Skolbarns rätt till glasögon
Socialstyresens rapport Landstingens stöd till glasögon för barn