fredag 25 januari 2013

Majblomman ser barnens utanförskap


Den senaste tiden har barnfattigdom debatterats livligt såväl i media som runt många fikabord. Tyvärr har Uppdrag Gransknings oförmåga att i programmet redogöra för hur begreppet används i Sverige skapat en del missuppfattningar. Det är mycket synd, och framför allt drabbar det barnen.

Barns levnadssituation utgår från vad som anses normalt i Sverige. Majblommans volontärer, som många arbetar inom skolan, ser de barn som ingår i den officiella statistiken från SCB och i EU:s definition av ”Child Poverty”. I barnens vardag så innebär den ekonomiska utsattheten ett utanförskap. Och det utanförskapet tar Majblomman på största allvar. Vi arbetar hårt för att de här barnen ska kunna dela gemenskapen med sina kompisar, i skolan och på fritiden.

Det handlar ofta om att ge barn möjlighet att ha en meningsfull fritid, till exempel genom att bidra till avgiften till fotbollsklubben eller kulturskolan. En stor del av Majblommans bidrag till barn går till just fritidsaktiviteter. Andra vanliga saker som Majblomman bidrar till är cyklar, födelsedagskalas och möjligheten att göra en utflykt på sommarlovet. Saker som de flesta anser vara självklart, men som är mycket svårt att ha råd med i en ekonomiskt utsatt familj.

Citat från en av våra volontärer: "De senaste åren har vi även märkt av ansökningarna att det fattas pengar till mat, kläder, avgift till musikskolan. Musiken har blivit enormt viktig för många barn mer än man tror. Man kan drömma sig bort lite i allt det svåra. Vi kan inte längre blunda för detta, det finns barnfattigdom eller kalla det för vad du vill. Det finns stora behov men familjerna går ju inte ut och basunerar "Vi har inga pengar".

En del av de här familjerna hamnar i perioder dessutom i extra svåra situationer då det blir särskilt svårt att få råd att ge barnen tillräckligt med mat hemma, klä dem varmt nog för vintern eller hämta ut deras mediciner när de behöver dem. En sak är säker – Majblomman ser massor av föräldrar som gör allt för sina barn.  Som prioriterar just dessa viktiga saker och gör avkall på mycket annat för att få råd, men pengarna räcker ändå inte alltid fullt ut. Vi förvränger inte, vi förstorar inte. Så ser det ut. Våra volontärer möter dem i sina yrken och genom sitt engagemang i Majblommans lokalföreningar.

Citat från en av våra volontärer: ”Jag jobbar inom skola och barnomsorg och ser varje vecka barn som behöver varmare kläder nu när kylan slagit till men de har inga!!!! Inga varma vinterskor, inga rejäla vantar, ingen mössa som sitter bra, ingen åkpåse i vagnen, inga raggsockor, inga underställ.”

Barnen drabbas av ett dubbelt utanförskap – de är utanför gemenskapen och de drivs till att bli experter på att dölja orsaken. Samhället måste se till att inga barn hamnar utanför, bland annat genom att följa skollagen, hälso- och sjukvårdslagen och andra lagar som är stiftade för barn bästa. Samtidigt är det av yttersta vikt att någon ställer upp för de här barnen och ger dem möjlighet att vara med i gemenskapen, slippa en stunds oro och tro på framtiden. Majblomman gör gärna det.

Citat från ett barn: ”Jag är 15 år och skulle önska att jag kunde få känna mig ”vanlig” och följa med på tjejmiddag, gå på bio, handla kläder. Förra året fick vi hjälp att hyra en stuga av
Majblomman. Det var en minnesvecka som jag tänker på nästan varje dag. Vi skulle så gärna vilja göra det i år igen.”