tisdag 2 februari 2016

Wisti Majblommans konstnär 2016

I många årtionden har erkända svenska konstnärer visat Majblomman sitt stöd genom att skapa färgstarka motiv, som trycks upp till affischer att sprida över landet. Traditionen uppstod när Carl Larsson skänkte ett blommande snölandskap med titeln ”I Majblommans spår spirar vår” till organisationens grundare Beda Hallberg, år 1912. 

Genom åren har välkända målare som Lennart Jirlow, Caroline af Ugglas och Ernst Billgren ställt upp för Majblomman, liksom illustratörer som Ilon Wikland, Cecilia Torudd och Lasse Åberg. I Blombutiken på Majblommans hemsida hänger de på rad. Och just nu toppas listan alltså av Kent Wisti, bildkonstnär, satirtecknare och präst i Svenska Kyrkan.


I en digitaliserad tid har Kent Wisti snabbt blivit känd som satirtecknare. Varje dag kommer karaktäristiska streckgubbar med sylvassa repliker på Twitter och Facebook. I juli 2013 överraskade Wisti med en tweet under Majblommans hashtag #glasögonuppropet. 
”Den som inte ser att vi har barnfattigdom i Sverige har ett synfel i hjärtat” var budskapet. I dag har regeringen avsatt resurser för att alla barn ska få glasögon, och valet av konstnär var självklart 2016.
Tavlan till Majblomman ingår i en serie dukar som inspirerats av traditionella ikoner:
Ja, jag höll faktiskt på med de här målningarna när ni ringde, och kände direkt att jag ville utveckla en av dem, säger Kent Wisti.
- Vad hade du för tankar när utvecklade den?
Jag ville förmedla känslan av att människan är en relationsvarelse, och så ville jag göra något lekfullt.
Hur ser man att tavlan är en form av ikon? Den är ju ganska abstrakt, om man tänker bort själva blomman och texten.
Själva bilden vilar till att börja med på en tjock guldfärgad ytterkant som ger tavlan den där boxliknande formen av som ikonerna har. Och motivet är ganska tydligt ikoniskt. Om man tittar efter ser man att två gestalter som betraktar varandra. Vilka de är får betraktaren läsa in, men jag tror att många kommer att se en vuxen som håller om ett barn.
Är det ditt budskap till barnen, att någon håller dem?
Ja, den slutsatsen är jag gärna med på. Om barn känner att det finns trygghet och hopp så orkar de leva, också när det är mörkt. Vanmakt är farligt.
Att Kent Wistis konst har en andlig dimension är ingen överraskning. Han är präst i Limhamns församling, och beskriver tro som en konstnärlig process:
Att vara präst är att hjälpa människor att orka leva.
2016 sätter Majblomman fokus på barns villkor på sommarlovet, när det är extra svårt att leva som mycket ung i ekonomisk utsatthet. Kent Wisti ser hur drömmen om sommarlovet krockar med en kärv verklighet för många barn:
- Det är inte alla barn som längtar till sommarlovet. Det är en tid med höga förväntningar och en ekonomisk utsatthet i familjen blir tydlig.
- Hur var din egen barndom?
- Jag växte upp i Älmhult, ett samhälle som var väldigt icke-segregerat. En kontrast till hur många barn har det idag. Vad gäller min egen situation så minns jag inte att jag reflekterade så mycket, men i efterhand tror jag att min mamma vände på varenda krona. Hon måste ha varit extremt noggrann, så att hon kunde ge oss barn varsin glass sista dagen på semestern.
- Till sist: hur känner du för din tavla och för själva uppdraget?
Jag tycker mycket om tavlan, och är väldigt glad över att vara del i ett så viktigt sammanhang. 

Kent Wistis tavla till förmån för Majblomman kan beställas genom Blombutiken på Majblommans hemsida.