torsdag 26 mars 2015

Äntligen gratis glasögon till alla barn
I dag kom äntligen beskedet! 

Alla barn upp med synnedsättning får gratis glasögon från och med den 1 januari 2016. Detta enligt en överenskommelse mellan Vänsterpartiet och regeringen. 120 miljoner kronor om året kommer att avsättas, så att landstingen ges alla möjligheter att införa kompletta glasögonbidrag för barn.

Förbättringen av glasögonbidragen blir ovärderligt för alla barn som snart kan säga hej då till spänningshuvudvärk, suddiga bokstäver och svårigheter i lekar med kompisar på fritiden. Genom åren är det många politiker i landsting och riksdagen, från höger till vänster, som arbetat för barns rätt till glasögon. Barnperspektivet har varit den gemensamma nämnaren.

Enligt Socialstyrelsens kartläggning 2013 är deras bedömning att 12–13 procent av barnen i grundskoleåldern kan behöva glasögon eller kontaktlinser.

Natalie Hanna, Majblommans senaste knattereporter från Almedalen blir jätteglad när hon får nyheten:

- Vad roligt! Då vill jag säga grattis till alla barn som snart slipper se dåligt! Och så vill jag tacka alla som hjälpt till och politikerna som bestämde sig för att alla barn ska ha rätt till glasögon, säger Natalie. 

Natalie Hanna och Clara Herkendell - Majblommans knattereportrar 2014

- Ja, det är oerhört glädjande att alla barn med synnedsättning får rätt till glasögon. Nu gäller det att landstingen ges möjlighet att förverkliga planerna på en glasögonreform för alla barn med synnedsättning, säger Majblommans generalsekreterare Lena Holm.

Läs mer om Lenas tankar om reformen i en ny debattartikel från Dagens Samhälle

I mitten av 00-talet noterade Majblomman allt fler ansökningar för barn som inte hade råd med glasögon. En kartläggning visade att glasögonbidrag helt eller delvis saknades i våra landsting. Sedan dess har Majblomman jobbat för barns rätt till gratis glasögon i hela landet, oavsett ålder och synfel. De resurser som regeringen nu avsätter ger landstingen alla möjligheter att införa kompletta glasögonbidrag för barn.

För Majblomman är detta en arbetsseger efter 10 års hårt opinionsarbete för kostnadsfria glasögon till barn som hjälpmedel i hela landet, oavsett ålder eller synfel. Barn ska inte hamna i ett lotteri där bostadsort och familjeekonomi avgör hur man klarar sig i skolan.
Mer information och material om Majblommans senaste satsning #glasögonuppropet återfinns på vår web och vår youtubekanal MajTV.