tisdag 25 september 2012

Majblommans bidrag till barns fritidsaktiviteter ökar


Riksidrottsförbundet rapporterar att många barn som vill idrotta inte får det då familjen inte har råd. TV4 uppmärksammar detta i en rad inslag i veckan, bland annat deltog jag i ett samtal i Nyhetsmorgon. Med i inslaget var också Susanne Wadell, fembarnsmamma som inte har råd att låta barnen gå på fritidsaktiviteter. Hon är en hjältinna som delar med sig av sina erfarenheter och förklarar hur det är att tvingas prioritera mellan sina barn.

Problemet med kostnader för fritidsaktiviteter är inte nytt för oss på Majblomman. Våra lokalföreningar betalar ut mer och mer pengar för just fritidsaktiviteter. Mellan 2008 och 2011 ökade de utbetalningarna från 1,5 miljoner kronor till 2,1 miljoner kronor. Då tillkommer bidrag för utrustning och lägervistelser. Behoven ökar stadigt, det ser många av våra lokalföreningar i sina ansökningar.

Majblomman spelar en oerhört viktig roll för att de här barnen ska få möjligheter att delta i meningsfulla fritidsaktiviteter. Majblommans insamling, som sker i april när 100 000 barn säljer majblommor, används under hela året till bland annat bidrag till fritidsaktiviteter för enskilda barn. Det kan vara medlemskap i en förening, utrustning eller möjlighet att åka på ett läger. Alla barn måste få möjlighet att dela gemenskapen med sina kompisar och få en meningsfull fritid.

Här är länkar till ett par lokala inslag där Majblommans medlemmar uttalar sig: