tisdag 6 juli 2010

Starkt stöd för glasögonreform

Morgonen började med att Rapport sände ett inslag om barns behov av glasögon och bristerna i bidragen till glasögon.

Majblommans valarbeterare var ute på sta'n och delade ut inbjudningar till seminariet som började klockan 10 och var välbesökt med drygt 50 deltagare. Hela lokalen var full. Längs väggarna stod valarbetarnas affischer. Det var varmt. Nalin Pekul lät förstå att dettta var det enda seminariet hon gick på bara för att hon själv ville.

Lanshövding Cecilia Schedin Siedegård inledde seminariet med att berätta att hon var stolt över att Gotland utsetts av Majblomman som ett gott exempel på en kommun/län som det är bra för barn att växa upp i. Därefter presenterade jag Majblommans årsrapport och den opinionsundersökning vi givit Novus i uppdrag att göra.
Anna Angelin presenterade sin rapport Den dubbla vanmaktens logik. En presentation som säkert väckte mycket tankar hos oss alla. Unga vuxna som inte kommer ut på arbetsmarknaden och fastnar i en vanmakt som är mycket svår att ta sig ur. Joakim Palme gav en intressant presentation om barnperspektiv i välfärden. Institutet för framtidsstudier har nu publicerat ett temanummer om fattigdom. En mer detaljerad presentation följer i morgon.

Här hittar du presentation av Majblommans årsrapport "För en kvarts miljon barn är det val varje dag".

Här finns Novus opinionsundersökning om svenska folkets syn på gratis glasögon till barn, om kommunernas ansvar för barn på sommarlovet och om dolda avgifter i skolan.