onsdag 1 december 2010

"Att vara döende och fattig är inte lätt"

Det har kommit ovanligt många ansökningar till Majblomman inför julen. Det är familjer som inte står inför valet mellan en surfplatta eller den senaste modellen av mobiltelefon. Snarare tvingas de välja mellan att betala hyran eller att köpa julmat.

I morse sände SVT Rapport ett nyhetsinslag om problemet och många hörde sedan av sig för de ville ge en gåva. Ett citat ur en ansökan väckte starka känslor från en mamma som har en hjärntumör "Det är inte lätt att vara döende och ha dålig ekonomi, speciellt inte för barnen".
Nästan alla brev beskriver en vardagens vanmakt till följd av att familjen har många problem; sjukdom, funktionshinder, svag ekonomi, inget socialt nätverk och med en ständig oro och stress som följd. Och detta i en enorm konsumtionshysteri inför julen.

Senare publicerade Aftonbladet artikeln "Hit vänder de sig som inte har råd med jul"  som genererat ytterligare gåvor men också kommentarer till barnfattigdomens effekt vid jul.

Lotta Brommé i P4 Extra lyfte frågan och jag berättade om vad vi i Majblomman ser.

På bara några timmar strömmade det in 20.000 kr i gåvor till barn genom Majblommans 90-konto och i denna stund har det kommit in drygt 40.000 kr. Vi hoppas det kommer in mycket mer gåvor under kvällen, bidra du också! På plusgirokontot 901907-6